Apple’ın Intel’i terk etme planları

Apple’ın Intel’i terk etme planları

Apple’ın 2005’te başlayan Intel aşkı sona yaklaşmış gibi görünüyor. Bloomberg’in “konuya yakın kaynaklara” dayandırdığı haberine göre Apple, Mac bilgisayarlarının işlemcilerini sağlayan Intel ile anlaşmasını sona erdirmenin yollarını arıyor. İddiaya göre Apple, PC işlemcilerini dışarıdan almak yerine kendi üretme niyetinde.

Bu kararda iOS cihazlarda kullanılan işlemcilerin gösterdikleri üstün performansın önemi çok büyük. Çünkü Apple artık mobil cihazlarda kullanılan işlemcilerin yakın gelecekte masaüstü ve dizüstü Mac’lerde kullanılabilecek kadar güçlü hale geleceklerine inanıyor.

Ne kadar yakın bir gelecekten bahsettiğimiz şimdilik kesin değil ama mobil cihazlara özel işlemcilerin Apple’ın planlarını değiştirebilecek güne kavuşması, Intel’in de stratejisini sorgulamasına neden olabilir…

Akıllı telefon ve tabletler şu anda son derece popüler. Böyle olunca da hem satışlar artıyor, hem de ürün geliştiricileri daha fazla özelliğe sahip cihazlar geliştirmenin yollarını arıyorlar. Yani akıllı cihazlar giderek standart PC’lerin pek çok işlevini yerine getirebilir hale geliyor. Bu durum işlemcileri de hızla gelişmek zorunda bırakıyor. Apple’ın ünlü A serisi mobil işlemcileri bugüne kadar bu anlamda oldukça başarılı oldu.

Mobilin yükselişi Intel'in başına dert oldu

Mobil işlemci konusunda başarıyı bir türlü yakalayamayan firma ise Intel. PC işlemcileri konusunda şu anda dünyanın en büyük işlemci üreticisi olmasına rağmen mobilde sağlam bir şekilde yer edinememiş olması ise firmanın geleceği için çok daha ciddi bir sorun haline gelmeye başlayacak gibi. Apple’ın mobil işlemcilerin performansına olan güveni Intel ile yollarını ayırmasına neden olursa, bu Intel için sadece büyük bir müşteriyi kaybetmek değil, genel olarak işlemci konusundaki hakimiyetini de kaybetmesi anlamına gelebilir.

Bu dedikodu daha önce de ortaya çıkmıştı, yani Apple’ın Intel’i terk etmesi ihtimali ilk kez gündeme gelmiyor. Dolayısıyla şu an için bunun kesin bir karar olduğunu söylemek kolay değil, öyle bile olsa bu çapta bir değişimin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gerçekleşme ihtimali de oldukça düşük.

Buna rağmen Intel’in bu iddiaları bir uyarı olarak kabul ederek, mobil işlemci tarafında daha ciddi çalışmalar yapması firmanın geleceği için iyi bir fikir olabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.