Mobil uygulamalar büyük bir hızla dev bir ekonomiye dönüşüyor. Kullanıcıların sürekli yanlarında taşıdıkları cihazlara bağlılıkları artarken, bu durum uygulama geliştiriciler için de çok büyük bir fırsat anlamına geliyor.
Bundan sadece 4 yıl önce Apple’ın açtığı uygulama mağazası sayesinde büyük bir çıkış ivmesi yakalayan uygulama pazarının büyümesi sadece iOS cihazlarla da sınırlı değil. Google Play de önemini her geçen gün hissettiren önemli bir oyuncu. Her ne kadar RIM bu oyunda geride kalmış gibi görünse de tüm rekabet Apple ve Google arasında sınırlı da değil. Microsoft’un büyük bir atılım peşinde olduğu Windows Phone 8, çok ciddi bir pazarlama bütçesi ile geliyor ve bu dev pastadan payını almak istiyor.
Konuyla ilgili BI Intelligence’ın son raporunda yer alan bazı rakamlar mobil uygulama pazarının bugünü ve yarınına dair daha iyi bir fikir sahibi olmamızı sağlayabilir.
Uygulama pazarı 2011 yılında tam 8,5 milyar dolarlık dev bir endüstri haline geldi. Bu rakamı oluşturanlar sadece ücretli uygulamalar değil, uygulama içi satın almalar ve reklam ağları da bu pazarı besleyen önemli gelir kaynakları. 2016’a geldiğimizde ise pazarın yaklaşık 5,5 kat daha büyüyerek 46 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Şu anda bu milyarlarca dolarlık dev pazardan aslan payını Apple alıyor. Her birini tek tek onayladığı uygulama sayısının 689 bine ulaşmış olması App Store’un ne kadar güçlü olduğunun en önemli göstergelerinden biri. iPad Mini ile App Store’un önemi daha da artabilir gibi görünüyor.
Fakat Google da boş durmuyor. Google Play de yer alan uygulama sayısı 600 binin üzerine çıktı. Buna rağmen Google henüz istediği ivmeyi yakalamayı başarmış değil. App Store’da yer alan uygulamaların her aktif kullanıcı başına ortalama 1 dolar gelir üretiyor olmasına rağmen, Google Play’deki uygulamaların ortalama olarak ancak 24 cent’te kalmış olması bunun en önemli göstergesi.
Özellikle iş dünyasının öncelikli tercihi olan BlackBerry ise üreticisi RIM’in yaşadığı sıkıntılar nedeniyle oldukça kan kaybetti. BlackBerry 10 platformu bu kötü gidişi durdurabilir fakat 2013’ten önce piyasaya çıkmayacak olması en önemli sorun gibi görünüyor.
Toplam 1 milyar akıllı cihazın beslediği uygulama pazarında geriden gelen ama elindeki imkanlarla farkı beklenenden daha hızlı kapatması muhtemel bir oyuncu daha var: Microsoft. Firma çok kısa süre içerisinde Windows 8’i ve Windows Phone 8’i piyasaya çıkartacak. Apple ve Google’ın büyük oranda hakim oldukları pazara güçlü bir işletim sistemi ile girmek tabi ki önemli ama kullanıcılar açısından önemli olan uygulamalar.
Kullanıcılar mobilde Windows’u tercih etmek için aradıkları uygulamaları bulmayı bekleyecekler. Diğer yandan uygulama geliştiriciler de Windows’a yönelmek için kullanıcı sayılarını takip edecekler. Bu noktada görünen Microsoft’un ciddi bütçeler ile uygulama geliştiricileri özendirecek çalışmalar ile uygulama sayısını artırmayı hedefleyecek olması. Bu uygulamaların da kullanıcı sayısını artırması beklenecek. Ama Microsoft için her şey bu plana uygun gider mi onu ancak zaman gösterecek…
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap