Akıllı telefon sayısı: 1 milyar

1969 yılında NASA’nın Ay’a insan göndermek için kullandığı teknoloji çağın çok ilerisindeydi. Fakat bugün ceplerimizdeki taşıdığımız akıllı telefonların işlem gücü Ay’a insan göndermek için kullanılanın çok ilerisinde. Hatta haberlere göre bundan sadece birkaç ay önce Mars’a inen Curiosity bile ilk nesil iPhone’lar kadar gelişmiş donanım özelliklerine sahip değil.

İnsanların ceplerinde bu kadar gelişmiş teknoloji ürünleri cihazları taşımalarına gerçekten ihityaç duyup duymadıkları ayrı bir konu ama belki daha önemlisi akıllı telefon sayısının çığ gibi artıyor olması. Şu sıralar pek çok üretici teker teker üçüncü çeyrek finansal raporlarını yayınlıyorlar, henüz tamamı ortaya çıkmamış olsa bile Strategy Analytics var olan rakamları ele alarak yaptığı ön görüye göre akıllı telefon sayısı son çeyrekte 1 milyar barajını aşmış durumda.

Yani şu anda gezegen üzerindeki her 7 kişiden 1’ine bir akıllı telefon düşüyor. Aslında bu açıdan bakıldığında 1 milyar rakamı akıllı telefonların henüz özellikli telefonlara (featured phone) göre oldukça geride olduğunu söylemek mümkün. Fakat daha dikkat çekici olan akıllı telefonların artış oranı.

Akıllı telefonların 1 milyar barajını geçmesi tam 16 yıl sürdü. Fakat bundan sadece 1 yıl öncesinde, yani 2011’nin üçüncü çeyreğinde akıllı telefon sayısı sadece 700 milyon civarındaydı. 15 yılda 700 milyon, son 1 yılda ise 300 milyon civarında artış gösteren akıllı telefonlar için asıl yaygınlaşma zamanı şimdi başlıyor gibi görünüyor.

Akıllı telefonların uygulama desteği ile daha da işe yarar hale gelmesi, daha da önemlisi fiyatlarının hızla düşüyor olması bir sonraki milyarın çok daha hızlı geçileceğini gösteriyor. Techcrunch’ın konuyla ilgili haberinde yer alan Strategy Analytics’in beklentisine göre 2015’te akıllı telefon sayısının 2 milyara ulaşması sürpriz olmayacak.

Üreticilere bakıldığında henüz ortada net rakamlar olmasa da, özellikle düşük fiyat etiketine sahip modellerin de etkisiyle aslan payının Samsung’a ait olduğu tahmin ediliyor. Ardından ise Apple geliyor. 16 yıl önce akıllı telefon hareketini başlatan ve uzun süre rakipsiz olan Nokia ise üçüncü sırada yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.