Önemli olan beğeni sayısı değil; Süper Taraftarlar

Önemli olan beğeni sayısı değil; Süper Taraftarlar

Sosyal medya reklam harcamaları Facebook'un tekelinden çıktıkça Facebook marka sayfalarının etkisi de daha fazla araştırılıyor. Napkin Labs tarafından yapılan bir araştırma da bunun bir göstergesi.

31.7 milyon kişiyi kapsayan araştırma

Facebook uygulamaları ve pazarlaması üzerine çalışan şirket beğeni sayısının değil kalitesinin önemli olduğunu anlatan araştırması 52 marka sayfasındaki etkileşimi masaya yatırmış. Her sayfanın beğeni sayısı 200 bin ile 1 milyon arasında. İncelenen taraftar sayısı da 31.7 milyonu buluyor. Yani sayfa başına ortalama beğeni/taraftar sayısı 600 binin üzerinde.

Gelelim sonuçlara. Yaklaşık 8 hafta süren araştırmaya göre sadece taraftarların yüzde 6'sı bir markanın Facebook içeriği ile etkileşim kurmuş. Hatırlarsanız başka bir araştırma Facebook’ta marka sayfalarını beğenen kullanıcıların yüzde 1′inden biraz daha fazlasının etkileşime dahil olduğunu söylemişti.

Napkin Labs, sanıldığının aksine daha fazla etkileşim oranı fan sayısının artmasına paralel şekilde ilerlemediğini söylüyor. Yapılan tespite göre 900 bin ile 1 milyon arasında beğenisi olan sayfalar 500 bin ile 600 bin arasında beğenisi olan sayfalardan daha az etkileşime sahip.

Yani bazen daha fazla beğeniye sahip olmak için gösterilen çaba ters tepiyor.

Süper Taraftarlar (Super fans)

Napkin Labs, hassas noktanın Süper Taraftarlar olduğunu söylüyor. Bir markanın en çok etkileşim kuran ilk 20 taraftarının önemli olduğunun altını çiziyor. Bu taraftarların etkileşimi 75 sıradan taraftarın önüne geçiyor. Bu da oransal anlamda taraftar/beğeni sayısını artırmakla uğraşmak yerine eldekilerle ilgilenmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor.

Bu durumun müşteri memnuniyetine de yansıyacağını düşünürsek reklam yapmaktan daha karlı görünüyor. Hele ki bu konuda sahte satışların yapıldığı bir pazardan bahsediyorsak.

Napkin Labs, ilk 10'daki süper taraflarlar, daha az aktif olan süper taraftarlara göre 2,3 kat daha fazla beğeni ve 1.8 kat daha fazla yorum alıyor.

Peki nasıl Süper Taraftarlar edineceksiniz?

Bu soruya verilecek cevabı tahmin etmek güç değil. Napkin Labs, reklam içerikli mesajlar ve kupon fırsatları gibi üstünkörü etkileşimlerden kaçınmak gerektiğini söylüyor. Zira beğeni artırma hedefli bu tür etkileşimler alakasız bir kitleyi mıknatıs gibi üzerine çekebiliyor.

Yapılması gereken, taraftarları kendi hikayelerini ve deneyimlerini paylaşmasına izin vermek ve onları kimi projelere dahil etmek. Süper  taraftarları ödül ve ayrıcalıklarla taçlandırmak da tavsiye ediliyor ama bunun da bir sınırı olması gerektiğini unutmamak lazım. Yoksa bu kitlenin de kalitesini ve samimiyetini kaybetmesi mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.