80 yıllık Newsweek 31 Aralık'ta son kez basılacak ve aramıza katılacak

80 yıllık Newsweek 31 Aralık'ta son kez basılacak ve aramıza katılacak

Basılı dergiler arasında özel bir yere sahip olan Newsweek, 31 Aralık günü son sayısını çıkaracak ve 80 yıllık bir dönemin sonunu getirecek. Evet, doğru tahmin ettiniz; Newsweek de dijital ortamda varlığını sürdürme kararı alan yayınlar arasına ekleniyor.

Newsweek, Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkede ve anavatanı Amerika'da önde gelen haftalık dergileri arasında yer alıyor. Ünlü dergi online taraftaki varlığını tablet uygulamalarıyla ve web sitesiyle daha etkili bir şekilde sürdürmeyi planlıyor.

Aylık 15 milyon tekil ziyaretçi

The Newsweek Daily Beast Company'nin kurucusu ve baş editörü olan Tina Brown'un kaleme aldığı açıklamaya göre Newsweek seçkin içerik üretimine mobil kanallarda devam edecek. Newsweek Global ücretli abonelikle e-kitap okuyucular, tabletler ve web üzerinden devam ettirilecek.

The Daily Beast'in bundan 4 yıl önce açıldığını ve 2 yıl önce Newsweek ile birleştirildiğini söyleyen Brown, Newsweek'in  The Washington Post Company tarafından Dr. Sidney Harman'a satıldığını hatırlatıyor. Şu an thedailybeast.com altında hizmet veren yayın her ay 15 milyon tekil ziyaretçiye ulaştığını aktarıyor. Geçen yıla göre yüzde 70 büyüme yakalanmış.

ABD'de tablet kullanımı hızla artıyor

Brown bu yıl sonunda ABD'de tablet kullanıcılarının 70 milyonu geçeceği öngörüsünü paylaşarak, bu rakamın iki yıl önce 13 milyon olduğunu söylüyor. Seçkin içeriklerle sunulan ödüllü gazetecilik tecrübelerinin de Apple, Kindle, Zinio ve Nook gibi kaynaklarla bu dünyadaki payını büyüttüğünü söylüyor.

Hatırlatmak gerekirse yıl sonu için Apple'ın 10 milyon iPad Mini, Amazon'un Kindle Fire için 5 milyon, Microsoft'un da Surface için 3-5 milyon arası tablet sipariş ettiği konuşuluyor.

Aslında online-basılı yayın kavramı dünyada ve Türkiye'de çeşitli değişimlere neden oldu. Özellikle gazeteler online tarafta istediği ücretlendirme tipini yakalamamış olsa dabu değişimin karşısında durabilmenin zor olduğu da ortada.

Bu konuda Encyclopaedia Britannica'nın artık basım yapmaktan vazgeçmesi büyük bir kilometre taşıydı ve bu yolda daha çok değişim yaşanacağının habercisiydi. Zira Pew Research Center'ın geçen ay sunduğu bir araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 39'u haberleri online kaynaklardan alıyor.

Bu gelişmeleri dikkate aldıklarını söyleyen Brown, basım ve dağıtım masraflarıyla mücadele etmekte olduklarını ifade ediyor ama hem ABD'de hem de uluslararası çapta çalışan sayısında azaltma ve düzenlemeler yapacaklarını da paylaşıyor.

NewsweekTurkiye.com'un ne zaman kapandığını bilmiyorum ama Twitter'daki NewsweekTurkiye hesabı 11 Ocak 2011'den sonra paylaşım yapmayı bırakmış.

Sanırım 2013'ün başında tamamen online dünyada cephe alacak Newsweek için son olarak söylememiz gereken iki kelime var; Aramıza hoşgeldin, Newsweek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.