E-ticarette gerileme Eylül ayında sürse de 2011 yılı hacmi şimdiden geçildi

E-ticarette gerileme Eylül ayında sürse de 2011 yılı hacmi şimdiden geçildi

Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) yayınladığı aylık raporlara göre Ağustos ayında ufak da olsa bir gerileme olduğunu paylaşmıştık. Bu gerileme Eylül ayında da devam etti. Ancak Eylül itibariyle e-ticaret 2011 yılı toplam finansal hacmi de geçilmiş oldu.

Hemen rakamları paylaşamaya başlayalım. BKM verilerine göre Eylül ayında Türkiye e-ticaret pazarının yani yeni ismiyle internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin finansal hacmi 2 milyar 447 milyon TL olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde gerçekleşen işlem adediyse 13 milyon 734 bin olarak raporda yer alıyor.

E-ticarette Eylül ayında gerçekleşen finansal hacmi Ağustos ayı ile kıyasladığımızda yüzde 13.4'lük bir gerileme yaşandığını görüyoruz. Bu arada Ağustos ayında 2 milyar 825 milyon TL hacim yakalandığını hatırlatalım. Yani 400 milyon TL civarında bir kaybın olduğunu söylemek mümkün.

2011 yılının toplam hacmi Eylül ayı itibariyle geçildi

Buna rağmen geçen yıla oranla büyümenin devam ettiğini söylemek mümkün. Geçen sene Eylül ayında e-ticaret sektöründe 1 milyar 914 milyon TL tutarında işlem gerçekleşmişti. 2012 yılı Eylül ayıyla bu rakamı kıyasladığımızda yüzde 22'lik büyümenin olduğunu ifade edebiliriz.

E-ticaret sektöründeki finansal hacim Eylük ayı itibariyle toplamda 22 milyar 118 milyon TL'ye ulaşmış oldu. Yani sektör, 2011 yılı toplam hacmi olan 22 milyar 117 milyon TL'yi Eylül ayı itibariyle geçmiş oldu. Geriye kalan üç aylık dönemde Türkiye e-ticaret sektörü geçen yıla göre büyümesine devam edeceğini söyleyelim.

İşlem adedi bazında küçülme var

E-ticaret sektöründe Eylül ayında gerçekleşen işlem adedine baktığımızda da finansal hacimde olduğu gibi düşüşten bahsetmek mümkün. 2012 yılı Eylül ayında Türkiye e-ticaret sektöründe toplamda 13 milyon 734 bin adet işlem gerçekleştiği bilgisi raporda yer alıyor. Bu rakamın Temmuz ayında 14 milyon 409 bin, geçen sene Eylül ayındaysa 11 milyon 336 bin olduğunu hatırlatalım.

İşlem adedi bazında Temmuz ayına göre 700 bin işlem adetlik gerileme yaşanan sektörde, yüzde 5 civarında bir düşüş var. 2011 yılı Eylül ayına göre ise yüzde 17.5 oranında artışla yaklaşık 2.4 milyon adet fazla işlem yapıldığı bilgisi raporda yer alıyor.

İşlem başına düşen tutar 178 TL'ye geriledi

E-ticaret sektörünü yakından ilgilendiren noktalardan bir diğeri işlem başına düşen tutar. 2012 yılı Eylül ayında e-ticaret sektöründe yapılan işlemlerin adet başına ortalaması 178 TL olarak gerçekleşti. Ancak Eylül ayında e-ticaret sektöründe gerçekleşen işlem başına düşen ortalama tutar, önce ki aylara göre azalmış durumda. Ağustos ayında işlem başına düşen tutarın 195 TL olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Geçen sen Eylül ayındaysa bu rakam 168 TL'ydi.

Büyüme Ekim ayına kaldı

Yaz dönemiyle beraber e-ticaret sektöründe yaşanan gerilemenin Ağustos ayında başladığı ve Eylül ayında devam ettiği görülüyor. Ancak sektörde yaşanan bu yavaşlamanın dönemsel olduğunu düşünüyoruz. Özellikle okulların açılmasıyla beraber e-ticaret sektöründe yaşanan gerilemenin Bir bakıma yaz aylarında beklenen e-ticaret sektöründeki yavaşlamanın Ağustos ayını etkilediğini söyleyebiliriz. Okulların açılması ve yaz aylarının sona ermesiyle beraber Ekim ayında büyümenin devam edeceğini ifade edebiliriz.

BKM Ağustos ayına kadar internet üzerinden yapılan kartlı işlemleri, e-ticaret başlığıyla altında paylaşıyordu. Ağustos ayı itibariyle söz konusu verileri ‘internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri’ başlığı altında verilmeye başlandığını yeniden hatırlatalım. Öte yanda paylaşılan verilerin için de uçak bileti, sigorta gibi sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler mevcut.

Rakamlarla Eylül ayı e-ticaret sektörü

  • 13 milyon 734 bin işlemde 2 milyar 447 milyon TL hacim yaratıldı.
  • İşlem başına tutar 178 TL’ye geriledi.
  • Finansal hacimde 2012 yılı Temmuz ayına göre yüzde 13.4 gerileme yaşandı.
  • İşlem adedinde Ağustos ayına oranla yüzde 5′lik düşüş yaşandı.

* Yukarıda paylaşılan rakamlara sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler (uçak bileti, sigorta vs.) dahildir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.