Zumbara.com: Zaman ve yetenek ekonomisi büyüyor

Zumbara.com: Zaman ve yetenek ekonomisi büyüyor

Gelişmiş ekonomiler online ve mobil ödeme sistemleriyle nakitsiz geleceğe hazırlanırken alternatif ekonomilerde paranın adı bile geçmiyor. Zumbara.com da zaman bankası kavramının Türkiye'deki öncüsü olarak büyümeye devam ediyor.

İlk sürümü Hindistanlı bir yazılımcıya hazırlatılan Zumbara.com'un bir gönüllü tarafından geliştirilen 2. sürümü 7 Ekim 2010'dan bu yana yayındaydı. Yani daha önceden Zumbara'yı tanımış olmanız mümkün. Ancak henüz bilmeyenler için öncelikle zaman bankası kavramından bahsederek başlayalım.

Zaman bankası nedir?

Zaman bankası kavramı, para yerine zamanın kullanıldığı yeni nesil bir takas sistemini ifade ediyor, yani bir saatlik emeğinizin karşılığı size '1 saat' olarak ödeniyor. Sunduğunuz 1 saatlik hizmet karşılığında 1 saat kazanıyor ve bir başkasından 1 saatlik başka bir hizmet alabiliyorsunuz. Yetenekleriniz karşılığında kazandığınız saatler zaman bankanızda birikiyor ve dilediğiniz şekilde harcayabiliyorsunuz.

 Zumbara'nın doğuşu

Zumbara da bu kavramı "zaman kumbarası" adıyla Türkiye'de uygulayan bir girişim. Girişimin kurucusu İspanya'da gördüğü bu paylaşım ekonomisini beğenen ve uygulamak isteyen Ayşegül Güzel. İnovasyon temelli stratejik danışmanlık görevini bırakarak Zumbara'ya odaklanan Güzel, Türkiye'de ilk adımlarını attıktan sonra Promoqube'un melek yatırımcı olarak destek çıkmasıyla daha hızlı yol almaya başlamış.

Bu arada Google İrlanda'dan dönen Meltem Şendağ da ekibe katılmış ve bu küçük ekip daha da güçlenmiş.

10 bine yakın üye

Şu ana kadar Zumbara’ya 10,000'e yakın kişi üye olmuş ve 7000 civarı paylaşım sisteme girilmiş. Psikolojik danışmanlıktan el sanatlarına kadar uzanan hizmetler için kullanıcılar 1000 saate yakın servis değişimi yapmış. Bu sayede internet dışında da etkinlikler düzenlenmeye başlanmış. Açık pazar, takas şenliği, giysi takası, grup çalışmaları, zaman merkezi vb...

Yenilikçi kurumların ilgisini çekiyor

Zumbara ekibi sistemin ileriye taşınması kadar sürekliliğini de sağlamak zorunda. Ancak reklam vb. gelir kanalları olmadığı için ekip çıkış yolunu kurumsal şirketlere ve üniversitelere açılmakta bulmuş.

Zaman bankası sistemini çalışanları arasında uygulamak isteyen kurumlarla görüşmeler başlamış. Hatta yerel yönetimlerin dahil olduğu bir proje Zumbara ekibinin önüne getirilmiş.

Yurtdışına açılıyor

Çok sayıda ülkede uygulanan ve kişiler arası paylaşım kültürünü geliştirmeyi amaçlayan Zumbara, online taraftaki bu başarısı ve sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesiyle katıldığı yarışmalarda çeşitli ödüller de kazanmış ve diğer ülkelerin de dikkatini çekmeye başlamış. Hali hazırda Zumbara.com'un topluluk tarafından İngilizce'ye çevrilmesi de tamamlanmış.

Dünyada P2P, alternatif ekonomiler ve armağan kültürü alanlarında çalışan vizyoner 15 kişi şu anda Zumbara'nın gelişimi ve yayılması için çaba gösteriyor.

Siz de bu sistemi denemek için Zumbara.com'a üye olarak zaman ekonomisine ilk adımınızı atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.