Yandex Türkiye'deki internet kullanıcılarının profilini açıkladı

Yandex Türkiye'deki internet kullanıcılarının profilini açıkladı

Türkiye pazarındaki birinci yaşını geçtiğimiz haftalardan kutlayan Yandex'in, yüzde 1'lik pazar payına ulaştığını paylaşmıştık.

Ağustos 2012 verilerini kapsayan rapor, Yandex'in ücretsiz bir web analizi aracı olan Yandex.Metrica tarafından sağlandığını belirterek, verileri paylaşmaya başlayalım.

Webrazzi'de de sık sık paylaştığımız Türkiye'deki internet kullanıcısı sayısı Yandex'in raporunda da yer alıyor. BTK'nın verilerine göre Türkiye’de 35 milyondan fazla internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 10.6 milyonu  mobil internet kullanıcısı bulunmaktadır ve geçen sene göre aynı döneme göre iki katından fazla bir büyüme göstermektedir.

Türkiye’deki kullanıcıların bilgisayar işletim sistemi tercihlerine baktığımızda Windows 7 ön plana çıkıyor. Tarayıcı olaraksa Internet Explorer'ın daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Rapora göre mobil internet kullanıcılarının yüzde 65’inden fazlası Safari ile internete erişiyor, yani iOS'li cihazlar kullanılıyor.

Yandex'in verilerine göre Türkiye'deki kullanıcıların iş günlerinde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarından ortalama 20 sayfadan fazla, mobilde ise yaklaşık olarak 6 sayfa ziyareti gerçekleştiriyor.

Raporda günlere göre kullanım verileri de bulunuyor. Bu verilere göre masaüstü ve dizüstü bilgisayarların web sitelerine erişim amaçlarının genellikle iş ile bağlantılı olduğu görünüyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarların kullanımı haftasonları ve akşam saatlerinde azalıyor. Öte yandan, mobilden web sitelerine erişim özellikle Pazar günü artıyor. Hatta bir nebze de olsa masaüstü ve dizüstü bilgisayarların kullanım oranını geçtiğini söylemek mümkün.

Türkiye'deki internet kullanıcılarını saatlik kullanım oranlarına baktığımızda masaüstü ve dizüstü kullanıcıların sabah saatlerinde aktif olduğu görülüyor. Bu kullanıcıların özellikle saat 08.00’den itibaren ortalama 20 sayfadan fazla ziyaret ediyor. Mobil internet kullanıcılarınınsa en aktif olduğu saatlerin 22.00 ve 23.00 olduğu raporda yer alan bilgiler arasında.

Web sayfalarına yapılan toplam yeni ziyaretlerin üçte birinden daha azı, kullanıcının adres çubuğuna URL yazmasıyla gerçekleşiyor. Bundan daha sık olarak, kullanıcılar bir web sitesindeki ya da reklamlardaki bağlantıları takip etmekte ya da bir başlangıç noktası olarak arama motorlarını kullanıyor.

Mac OS'ların payı yüzde 1 civarında

Türkiye'deki kullanıcıların masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullandığı işletim sistemleri istatistiklerine baktığımızda doğal olarak Windows ön plana çıkıyor. Windows işletim sistemleri Türkiye pazarından yaklaşık yüzde 98'lik bir pay alıyor. Apple masaüstü ve dizüstü bilgisayarların işletim sistemi Mac OS'lar ise hemen hemen yüzde 1'lik pazar payına sahip.

Tarayıcılardaysa Internet Explorer daha fazla kullanılıyor. Türkiye'deki masaüstü ve dizüstü kullanıcıların yarısından fazlası Internet Explorer kullanıyor. Google'ın tarayıcısı Chrome yüzde 30, Firefox ise yüzde 10'dan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor.

Gelelim mobil kullanıcıların tercihlerine. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye'deki internet kullanıcıların hemen hemen yarısından fazlası iPhone veya iPad kullanıyor. İkinci sıradaysa Nokia cihazlar bulunuyor. Bu rakamlar doğal olarak mobil işletim sistemlerinde kullanılan tarayıcı istatistiklerini de etkiliyor. Apple'ın mobil tarayıcısı Safari ilk sıralarda yer alıyor. İkinci sıradaysa Nokia'nın mobil tarayıcısı bulunuyor.

Paylaştığımız bu verileri genellemek ne kadar doğru olur tartışılır. Ancak Türkiye'deki internet kullanıcılarının profilini anlamak için kullanılabilecek bir veri kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle saatlere ve günlere göre verilen kullanıcı istatistikleri sektördeki birçok şirketin işine yarayacaktır.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.