Ucuz iş gücü avantajı hemen hemen her sektörde üretim için en çok Çin’in tercih edilmesine neden oluyor. Teknolojide de durum farklı değil; Amazon’dan Apple’a, Toshiba’dan Dell’e kadar pek çok dev firmaya ait ürünlerin üretimi Çin’de gerçekleştiriliyor. Tabi ki teknoloji deyince ilk akla gelen üretici ise Foxconn.
Çok yakın zamanda 2000 kişinin katıldığı bir ayaklanma ile gündeme gelen Foxconn, insani çalışma şartları konusunda zorlu bir sınav veriyor. Kendi içerisinde çok farklı dinamiklere sahip olan ülkenin Batılı firmalar için yaptığı çalışmalarda da bu konu firmayı fazlasıyla sıkıntıya sokuyor.
Fakat sonunda Foxconn bu sorunu temelli olarak çözmenin yolunu buldu. Bundan sonra artık Foxconn’dan hiç şikayet duymayacaksınız çünkü Çinli firma rotasını iş gücü daha da ucuz olan ve pek sesleri çıkmayan robot işçilere çevirdi…
Aslında Foxconn robotlara yabancı değil. Geçtiğimiz yıl rakamlarına göre fabrikalarında 10 bin robot bulunuyordu. Foxconn’un birinci hedefi bu yıl sonuna kadar sayıyı 300 bine çıkartmak. 2014’te ise üretim için tam 1 milyon robot kullanıyor olmak.
Karşılaştırma için Foxconn’un şu sıralarda toplam 1 milyon kadar çalışanı olduğunu da belirtmekte fayda var. Yani sayıları hızla artan bu robotlar önemli sayıda işçinin de görevlerini üstlenmeye başlayacak.
Aslında teknolojinin ilerleyişi düşünüldüğünde robot işçilerin iş gücü içerisinde daha fazla yer alması eninde sonunda gerçekleşecek bir durum. Bu örnekte dikkat çeken nokta Foxconn’un çok hızlı bir geçiş yapacak olması. Diğer yandan Foxconn’da sık görülen iş kazaları konusunda da robotlar insan güvenliğini artırmak adına önemli bir fayda sağlıyor.
Robotların iş gücüne katılması ile birlikte önemli iki soru gündeme geliyor. Bunlardan ilki pek çok kişinin hali hazırda aklını kurcalayan bir konu: Robotlar küresel olarak artan işsizlik sorununun daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmesine neden olabilir mi?
İkincisi de ucuz iş gücünün robotlar sayesinde yaygınlaşması ile birlikte Çin hala üretim için en cazip ülke olma özelliğini koruyabilecek mi?