Facebook'un yüz tanıma sistemi Avrupalıları tanımayacak [Güncelleme]

Facebook'un yüz tanıma sistemi Avrupalıları tanımayacak [Güncelleme]

Facebook kullanıcı gizliliğine dair attığı adımlardan birini daha geri aldı. Facebook'un Face.com'u satın alarak güncellediği yüz tanıma sistemi Avrupa'da işletilemeyecek.

Kararın kaynağı Facebook'un Avrupa merkezinin konumlandığı İrlanda'da yer alan Veri Koruma Komisyonu (DPC). Daha önce açılan soruşturma Facebook'un kullanıcılara arkadaşlarını etiketlemesi için yaptığı önerileri gizlilik ihlali olarak görüyordu. Facebook her ne kadar bu durumu seçimli bir özellik olarak aktif hale getirmiş olsa da alınan karar Avrupa'nın gizlilik konusunda daha sıkı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Yalnızca İrlanda değil Almanya ve Polonya da Facebook'un (keza Google'ın da) çeşitli uygulamalarına temkinli bir yaklaşım gösteriyor ve çeşitli yaptırımlar uygulamaya çalışıyor. Yüz tanıma sisteminde Avrupa çapında bir geri çekilmeyi tetikleyen DPC ise 15 Ekim itibariyle Facebook'un mevcut kullanıcıların bilgilerini silmesi gerektiğini belirtiyor.

Facebook 4 hafta içinde söz konusu yaptırımları yerine getirmediği takdirde 130 bin dolarlık bir cezayla karşı karşıya kalacak. Tabii sadece para cezasıyla kurtulacağını düşünmek de mümkün değil. Diğer yandan raporda Facebook'tan istenen güncellemelerin yerine getirildiği de görülebiliyor.

Artık borsaya açık bir şirket olan Facebook'un kişisel bilgiler konusundaki tutumu Facebook varoldukça tartışılmaya devam edecek gibi. Face.com'un Facebook içindeki geleceği ise ayrı bir merak konusu.

GÜNCELLEME:

Facebook'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi;

Avrupa'daki faaliyetlerimizle ilgili bağlı bulunduğumuz denetleyici ve düzenleyici kurum olan İrlanda Veri Koruma Komisyonu mevcut sistemimizdeki yüksek kontrol standartlarını daha da geliştirmemizi sağlamak amacıyla sürekli olarak bizimle ortak çalışmalar yürütüyor. Bu denetimler gözetim sürecinin bir parçasını oluşturuyor ve Veri Koruma Komisyonu'nun da belirttiği gibi, yapılan son açıklama, bizim Avrupa'daki veri koruma yasalarına uyumlu olmakla kalmayıp, tavsiye edilenin de ötesine geçtiğimizi ve koruma uyumluluğu yönündeki  kararlılığımızı ortaya koyuyor.

Önemli Noktalar:

.         Rapor, İrlanda'daki denetleyici ve düzenleyici kurul ile devam eden çalışmamızın bir ürününü oluşturuyor. Kullanıcılarımız için yenilikler, yeni ürünler ve  özellikler oluştururken, Avrupa veri koruma yasası ile uyumlu ilerlediğimize emin olmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

.         Rapor, önerilerin büyük çoğunluğunun tam olarak uygulamaya konduğunu açıkça ortaya koyuyor. Daha fazla çalışmanın gerekli olduğu az sayıdaki alanlarda da yine ilerleme kaydedildiğini gösteriyor ve önerilerin tam olarak uygulanması için bir takvim belirliyor.

.         Rapor bizim kullanıcılarımıza ayarları üzerinde kontrol imkânı, gelişmiş şeffaflık, kişisel veriler için açık saklama süreleri ve kendi kişisel bilgilerine kolay ve anında erişim sağlama olanağı sunduğumuzu doğruladığı için mutluyuz.

.         Madde 29 Çalışma Ekibi'nden çıkan son görüş doğrultusunda,  Etiketleme Öneri aracı için kurulun sunduğu ilk önerilerin ötesine geçerek bu özelliği tüm Avrupa kullanıcılarına kapatacağız ve 15 Ekim'e kadar mevcut tüm içeriği kaldıracağız. Kullanıcıları bilgilendirmek ve eğitmek adına en iyi yolun ne olduğu üzerinde bütünsel bir yaklaşımı kabul ettiğimizde yine Avrupalı kullanıcılara bu muhteşem özelliği sunmayı umuyoruz.

.         Rapor ayrıca kullanıcıların gördükleri reklamlar üzerinde daha fazla etkiye sahibi olduğunu ve reklam verenlerin hedef kitle belirleme sureciyle ilgili şeffaflığı arttırdığımızı da doğruluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.