Twitter; Apple, Facebook, Google ve kendisini nasıl görüyor?

Twitter; Apple, Facebook, Google ve kendisini nasıl görüyor?

Twitter’ın son dönemde ekosistemi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak için yaptığı bazı değişiklikler farklı tepkilere yol açtı. Özellikle geliştiriciler ile olan ilişkilerine dönem dönem zarar veren bu hamleler aslında Twitter’ın kendi platformunda daha fazla söz (ve tabi ki gelir) sahibi olmak için attığı adımlardan ibaret.

Asıl sorun da aslında zamanlama ile ilgili. Twitter’ın uygulamalar ile ilgili izinlerini en baştan değil, 6 yıl sonrasında bu kadar ciddi şekilde değiştiriyor olması bugüne kadar platform üzerinde oluşmuş alışkanlık ve iş modellerini önemli şekilde etkileyebiliyor.

Twitter’ın CEO’su Dick Costolo geçenlerde verdiği bir röportajda başta Twitter olmak üzere, ekosistemdeki önemli oyuncuları nasıl değerlendirdiğini anlattı.

ABD’li ünlü gazeteci Charlie Rose’a verdiği röportajda Costolo, Twitter’ın kendi sunduğu kullanıcı tecrübesi ile ilgili tam bir kontrol sahibi olması gerektiğine inandığını açıkladı. Son zamanlarda geliştiriciler tarafından tepki ile karşılaşılan API değişiklikleri aslında Twitter’ın gördüğü bu gerekliliğin bir sonucu.

Costolo, Twitter’ın pek çok uygulamanın yer alabileceği (ve geliştiricilerinin para kazanabileceği) çok büyük bir ekosisteme dönüşmesi istediğini anlattı. Fakat bu hedeflenen çapta bir ekosistem için net kurallara sahip merkezi bir yönetim yapısına kavuşmasının da bir zorunluluk olduğunun altını net bir şekilde çizdi.

Twitter ve Apple

Çok sayıda uygulamayı barındırabilecek, net kuralları olan ve tek merkezden yönetilen dev bir ekosistem. Tanıdık geldi mi? Evet, Costolo aslında Twitter ile ilgili hedeflerini anlatırken sanki Apple’dan bahsediyor…

Zaten röportajda da (özellikle son zamanlarda oldukça yakın çalıştıkları) Apple’ı kendileri için bir akıl hocası gibi gördüklerine de değindi. Apple’ın iş modeli sadece karlılık açısından kendini ispatlamış durumda değil, bunun ötesinde yönetimsel olarak da firmaya sayısız avantaj sağlıyor. Costolo’nun hayali de aynısını Twitter’da yapabilmek.

Twitter ve Facebook

Bu sırada Costolo’nun Twitter’ın kendisini bir mobil şirket olarak konumladığını da belirtmekte fayda var. Facebook ile ilgili görüşlerini de bu açıdan değerlendirmek daha doğru olabilir. Costolo, Facebook’un simetrik ağlarla ilgilendiğini ama Twitter’ın yaklaşımının daha asimetrik olduğunu söyledi. Buna rağmen hem Facebook, hem de Twitter aynı reklam pastasından pay almaya çalışan iki bağımsız firma, bu açından da Costolo Facebook’u Twitter için bir rakip olarak gördüğünü de açıkça belirtiyor.

Twitter ve Android

Android konusunda ise çok daha temkinli konuşan Costolo, Google’ın mobil işletim sisteminin henüz sağlam ve geleceği görülebilen bir ekosistem yaratamamış olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. “Nasıl şekilleneceğini beraber göreceğiz” demesinin nedeni de bu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.