Zuckerberg'in Disrupt konuşmasının ardından Facebook hisseleri yüzde 7 arttı

Zuckerberg'in Disrupt konuşmasının ardından Facebook hisseleri yüzde 7 arttı

İki gün önce TechCrunch Disrupt sahnesinde önemli açıklamalarda bulunan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu açıklamalarının ardından şirketin hisseleri %7.62 oranında arttı. Konuşmanın bitmesinin ardından gün sonrası işlemlerde hisseler %4 civarında artış göstermişti ancak bunun sonraki gün işlemlerine nasıl yansıyacağı bilinmiyordu.

Bir önceki gün 19.43 dolar seviyesinden kapanan şirket hisseleri Zuckerberg'in açıklamalarının ardından günü %7.73'lik artışla 20.93 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 21.16 dolara kadar çıkan şirket hisseleri daha sonra bir miktar geriledi. Son fiyattan şirketin değeri tekrar 44 milyar dolar seviyesine yükseldi.

100 milyar dolar gibi değerleme ve 38 dolar hisse başı değerle borsaya açılan Facebook sonrasında gelen satışlarla hisse başı değeri 19 dolara kadar gerilemişti. Borsaya açıldığından beri çok fazla ortalarda görünmeyen Mark Zuckerberg'in ne yaptığını bildiği şeklinde yorumlanabilecek açıklamalarının ardından şirket hisselerinin yükselmesi önemli bir gösterge.

Risk sermayedarlarının geçtiğimiz yıllarda milyarlarca dolar yatırım yaptığı Facebook hisselerinin kötü performansı, borsa yatırımcıları tarafından tam olarak anlaşılmadığı ve şirket değerlemesinin borsa yatırımcılarının değerlemelerini tutmadığı şekilde yorumlanmıştı.

Hisselerin hızla düştüğü dönemlerde Mark Zuckerberg'in iş için doğru adam olup olmadığı da tartışılmıştı. Bu tartışmalar akla Steve Jobs'un Apple yönetiminden uzaklaştırıldığı dönemleri akıllara getiriyor. Geçmişte Jobs da benzer sebeplerle önce CEO'luk görevinden feragat etmiş sonrasında ise şirket yönetiminden uzaklaştırılmasıyla Apple'ın hızlı çöküşü gerçekleşmiştir.

Yatırım çevrelerinin önünde Apple'daki harika Jobs dönüşü ve arada yükselen Google'da kurucularının halen çok fazla işin içinde olması yüzünden Zuckerberg'i dışarıda bırakmayı düşünmeyeceklerini umuyorum. Zaten yönetim kurulunda Zuckerberg'in oy hakkının çoğunlukta olması da bu ihtimali oldukça arka planda bırakıyor.

Aynı zamanda şirketin rotasını belirlemek için alternatif kimsenin de bulunmaması Zuckerberg'in elini güçlendiriyor.

TechCrunch Disrupt'ta şirketinin borsa performansını açık bir dille "hayal kırıklığı" olarak nitelendiren Zuckerberg'in gelişmeler ışığında işi başarıp başaramayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fakat kesin olan tek bişey var ki Facebook kurucusunun daha çok göz önüne çıkması şirkete olan güvenin artmasında büyük fayda sağlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.