Büyük Veri yatırımları kendine çekmeye devam ediyor

Büyük Veri yatırımları kendine çekmeye devam ediyor

Chris Dixon online ticarete kaçmayan girişimlerin Seri A yatırımına ulaşması gereken kullanıcı sayısının artık 1 milyon değil, 10 milyon olarak açıklamıştı. Üye sayısında ilk hedefin 10 katına çıkmış olması kabaca işlenecek verinin de 10 katına çıkması anlamına geliyor. 10 milyon kullanıcı arasındaki bağlantı sayısının kat be kat artmış oluyor.

Kısacası büyük veri kavramı hayatımızda giderek yer ediyor ve yatırımlar da bu alana kayıyor. Peki son dönemde büyük veri alanında ne kadar yatırım yapıldı ve bu hangi girişimleri kapsadı dersiniz? Bu soruların cevabını CB Insights veriyor.

CB Insights'ın bir süre önce Büyük Veri şirketlerinin 2011'in ikinci çeyreğinden bu yana risk sermayesi şirketlerinden 1.1 milyar yatırım topladığını paylaşmıştı. 2012'nin ikinci çeyreğinde ise  yatırım miktarı yüzde 150, yatırım işlemi sayısı ise yüzde 304 artmış ve CB Insights 'yeni büyük şey'in büyük veri dünyası olup olmadığı sorusunu ortaya atmıştı.

Artık Petabayt çağına geçtiğimizi hatırlarsak artan verinin çözümlenmesi ve bu veriler arasında kurulacak ilişkileri tanımlamak girerek zorlaşıyor. Dolayısıyla büyük veri kategorisi altında da farklı girişimler sahneye çıkıyor. CB Insights'ın kategorilendirmesine göre de yatırımlardan en büyük payı analitik hizmetleri alıyor.

Risk sermayesi şirketlerininin yatırım işlemlerinin yarısından fazlası analitik hizmetlerine gidiyor. Daha bugün ulaşan bir raporda 5.5 milyon dolar Seri B yatırımı alan localytics.com sanırım buna güzel bir örnek ve mobil taraftaki gelişmeler dikkat çekiyor. Online oyun yatırımları da mobil oyunlara kayıyor.

Büyük veri kategorisinde yatırım işlemi bakımından 2. sırada teknik açıdan işin temelini oluşturan mimari hizmetleri, 3. sırada ise uygulamalar geliyor. Açık kaynaklı projeler de bu pastadan yüzde 2 pay alıyor.

Özetlemek gerekirse büyük verinin verimli şekilde işlenmesi ve güvenliğinin sağlanması adına yola çıkan girişimlerin yatırım anlamında yolu açık. Tabii bu alana giriş bariyeri ise e-ticarete adım atmak gibi kolay değil...

Büyük veri alanında hizmet veren girişimleri Matt Turck'ın hazırladığı aşağıdaki ekosistemde görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.