Rakamlarla Türkiye-Brezilya dijital sektör karşılaştırması [Analiz]

Rakamlarla Türkiye-Brezilya dijital sektör karşılaştırması [Analiz]

Büyüyen dijital pazarlar deyince Türkiye ve Brezilya ilk akla gelen ülkeler arasında yer alıyor. Kredi kartı, internet, sosyal ağ ve e-ticaret gibi birçok farklı alanda Türkiye ve Brezilya'daki kullanım oranları dikkat çekiyor.

4 Ekim 2012'de gerçekleşecek olan Webrazzi Summit'de de Brezilya ve Türkiye pazarlarına odaklı bir oturum gerçekleştirilecek. İki ülkede yer alan dijital sektör yatırımcılar bölgelerdeki fırsatları konuşacak. Biz de gerçekleşecek bu oturum öncesi dijital sektörlerde dikkat çeken iki ülkeyi kıyaslayan bir yazı kaleme almak istedik.

Yazı içeriğinden kısaca bahsetmek gerekirse, Brezilya ve Türkiye'deki dijital sektörleri etkileyen ve dahil olan hemen hemen tüm kategoriler dahil. Nüfus, internet ve kredi kartı penetrasyonu, e-ticaret rakamları ve dijital reklam harcamaları gibi kategorileri yazıda bulabilirsiniz. İşte Türkiye ve Brezilya dijital sektörlerinin karşılaştırmalı analizi.

İnternet kullanımı

Brezilya ve Türkiye dijital sektör karşılaştırmasına ülkelerin kullanıcı profillerini inceleyerek başlayalım. Brezilya'da 193 milyon kişi yaşıyor. Ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sı 2.294 trilyon dolar ve Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ise 13 bin dolar olarak kayıtlardaki yerini alıyor.

Türkiye'deyse yaklaşık 74 milyon kişi yaşıyor. 1.2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya sahip olan Türkiye'de, Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla 17 bin 330 dolar.

Brezilya'daki internet kullanıcısı rakamlarına baktığımızdaysa 2011 yılına göre yüzde 5'lik büyümeyle 82.6 milyonluk rakama ulaştığını görüyoruz. Aylık aktif kullanıcı sayısıysa 48.9 milyon. Brezilya'daki genişbant internet kullanıcılarının sayısıysa 15 milyon.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer'in son açıklamalarına göre Türkiye'de 50 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. 2011 yılındaysa bu rakamın yaklaşık 36 milyon olduğu ifade ediliyordu. İnternet abone sayısına baktığımızdaysa, Türkiye’de 18.3 milyon rakamını görüyoruz. Geçen sene aynı döneme göre yüzde 65'lik bir büyüme söz konusu olduğunu paylaşalım. Türkiye'de özellikle fiber ve mobil internet kullanıcılarının arttığını dolayısıyla internet altyapısının geliştiğini söylemek mümkün.

Kredi kartı kullanımı

Kredi kartı kullanımı rakamlarına baktığımızda Brezilya'da 64 milyon kredi kartı bulunuyor. Bu rakam nüfusun  yüzde 33'üne denk geliyor. Öte yandan nüfusun yüzde 35'ine denk gelen 67 milyon kişinin de banka kartı var. Yani kişi başına 0.4 kart düşüyor.

Kart kullanımı konusundaysa Türkiye'nin Brezilya'dan önde olduğunu söylemek mümkün. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) son paylaştığı rakamlara göre Türkiye’deki kredi kartı sayısının 53 milyon adede ulaşmış durumda. Bu rakam nüfusun yüzde 74'üne denk geliyor. Türkiye'deki banka kartı sayısına baktığımızdaysa 87 milyon rakamını görüyoruz. Türkiye'de kişi başına düşen kart ortalamasıysa 1.9 olarak raporlarda yer alıyor.

E-ticaret hacmi

Brezilya'da 2011 yılı itibariyle 44 milyon e-ticaret müşterisi bulunuyor. Bu rakam ülkedeki toplam internet kullancılarının yüzde 59'una denk düşüyor. Rakamlardan konuşmak gerekirse, Brezilya'daki e-ticaret kullanıcıları 2011 yılı toplamında 10.1 milyar dolar değerinde alışveriş gerçekleştirmiş durumda. Söz konusu dönemde 53.7 milyon adet işlem yapıldığı raporlarda yer alan bilgiler arasında. Yani sepet başına düşen ortalamanın yaklaşık 188 dolar olduğunu söylemek mümkün.

Brezilya'daki e-ticaret kullanıcılarının internetten alışveriş alışkanlıklarına baktığımızda bilgisayar, elektronik, kozmetik ve giysi ürünleri ön plana çıkıyor. Parantez içinde bir bilgi vermek gerekirse Brezilya Latin Amerika ülkeleri pazarından e-ticaret bazında yüzde 59 pay alıyor.

Türkiye e-ticaret verilerini yetkili kurumlardan biri olan BKM'den paylaşabiliyoruz. Ancak bilindiği üzere BKM rakamları arasında sanal POS ile gerçekleştirilen işlemler de mevcut. Bu yüzden kağıt üzerinde Brezilya'dan daha yüksek finansal hacim sağlanmış görünüyor. Doğru bir kıyaslama olmasa da Türkiye'deki e-ticaret rakamlarını paylaşalım. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'deki e-ticaret pazarında 22 milyar TL'lik hacim sağlanmıştı. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen işlem sayısıysa yaklaşık 134 milyondu. Bu rakamlardan yola çıkarak Türkiye'de işlem adedi başına ortalama 164 TL düştüğünü söylemek mümkün.

Facebook kullanımı

Ülke karşılaştırmalarına sosyal ağlardan Facebook ile devam edelim. Webrazzi Analitik verilerine göre Brezilya'da 56.7 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcıların 21.5 milyonu sosyal ağa mobil cihazlarıyla bağlanıyor. Kadınların daha fazla Facebook kullanıcısı olduğu ülkede 30.1 milyon kadın bulunuyor. Yani Brezilya'daki Facebook kullanıcılarının yüzde 53.2'si kadın. Geriye kalan 26.5 milyonun yani yüzde 46.8'inin erkek olduğunu görüyoruz. Facebook kullanıcılarının yaş aralığına baktığımızdaysa 25-35 yaş aralığı ön plana çıkıyor.

Türkiye'deyse 31.6 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcıların 14.2 milyonu sosyal ağa mobil cihazlarıyla bağlanırken Türkiye'de erkek Facebook kullanıcılarının yoğunlukta olduğu görülüyor. Türkiye'deki toplam Facebook kullanıcıların yüzde 63.3'üne denk gelen yaklaşık 20 milyon kullanıcı erkek. Yaş aralığına göre Facebook kullanımına baktığımızda 25-35 yaş aralığı dikkat çekiyor. 25-35 yaş aralığında Türkiye'de 9 milyon kullanıcı bulunuyor.

Twitter kullanımı

Gelelim Twitter kullanımı rakamlarına. Brezilya'da Twitter çok aktif olarak kullanılan bir sosyal ağ. Ülkede toplam  41.2 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam ile Brezilya dünyadaki toplam Twitter kullanıcılarının yüzde 8'ine sahip oluyor. Şehirlere göre Tweet atma sıralamasındaysa Brezilya'nın en büyük şehri Sao Paulo öne çıkıyor. Sao Paulo'daki Twitter kullanıcıları ortalama 1.8 Tweet atarak dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye ise Twitter kullanıcı sayısı bakımından yaklaşık 9 milyon kullanıcıyla 11. sırada yer alıyor. Dünyadaki toplam Twitter kullanıcı sayısının yüzde yüzde 1.7 denk gelen bu rakam, yeni Twitter kullanıcıları önemli bir yere sahip. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul, en fazla tweet atılan 12. şehir olarak listede bulunuyor. Haziran-Temmuz arasında İstanbulluların kullanıcı başına ortalama 0.7 Tweet attığı araştırma sonuçlarında görülüyor.

Online reklam harcamaları

Dijital sektörler içinde hızla büyüyen ve daha da büyümesi beklenen kategorilerin başında online reklamcılık bulunuyor. 2011 yılında Brezilya'daki online reklamcılık harcamaları 1.6 milyar dolara ulaştı. Ancak Brezilya online reklamcılık sektörü yüzde 40 oranında büyümeyi gözüne kestirmiş durumda. 2012 yılı Brezilya online reklam harcamaları öngörülerine göre ülkedeki sektör 2.3 milyar dolara ulaşacak.

Türkiye online reklam harcamaları IAB tarafından Avrupa ülkeleri arasında ölçümleniyor. Diğer Avrupa ülkeleri kategorisine giren Türkiye, online reklam harcamaları konusunda dördüncü sırada. 2011 yılında Türkiye'deki online reklam harcamalarının 360 milyon euroya ulaştığını paylaşalım.

Brezilya, nüfusa orantılı olarak birçok kategoride elinde büyük bir koz tutuyor. Bunu sosyal ağ, e-ticaret, internet kullanıcıları rakamlarından görmek mümkün. Ancak kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla gibi önemli bir konuda Türkiye elinde iyi bir koz bulunduruyor. Her ne kadar istatistiklere yansımış olsa da Türkiye'de yaşayan bireylerin alım gücünün Brezilya'dan daha yüksek olduğu görülüyor.

Rakamlarla Türkiye-Brezilya dijital sektörlerinin karşılaştırması

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.