Çin'in arama motoru devi Baidu, bulut bilişim yatırımlarını yeni bir boyuta taşıyor. 2020'de gelirlerinin yarısını Çin dışından karşılamayı hedefleyen Çinli şirket bulut bilişime 10 milyar yuan (1,6 milyar dolar, yaklaşık 3 milyar TL) yatırım yapacak ve yurtdışına açılmaya başlayacak.
Reuters'in aktardığına göre Baidu söz konusu yatırımı bulut bilişim hizmetlerini temellendireceği bir merkez için harcayacak. Çinli arama motoru devi Mart ayında bulut tabanlı veri depolama hizmetini açmış ve Çin'de hizmet veren Dropbox ve Microsoft SkyDrive gibi rakiplerin karşısına çıkmıştı. (Google Drive Çin'de engellenmişti.)
Kullanıcılarına şu an 100 GB depolama alanı sunan Baidu'nun tüm servislerini mobilde toplayacak Android temelli bir işletim sistemi geliştireceği de yeniden kulislerde konuşuluyor. Android için bir tarayıcı geliştiren ve bunu İngilizce olarak da sunan Baidu, Çin pazarının dışına çıkmak istediğini net olarak göstermiş oluyor.
Yıllık Baidu World Forum etkinliğinde bir konuşma yapan şirketin tepe yöneticileri Baidu'nun bulut çağına sağlam bir giriş yapmak sitediği açıkça gösteriyor. Çin'in Google'ı olarak bilinen Baidu, Google'dan 1 yıl, 1 ay sonra 1999'un Ekim ayında kurulmasına rağmen küresel açılımda epey geri kaldığını söylemek mümkün.
Baidu, bulut hizmetleriyle özellikle Asya'da yeni bir kullanıcı kitlesi yakalayabilir. Tabii bu konuda biraz hızlı davranması gerekiyor. Zira Google'ı politik sebeplerle kendi pazarında saf dışı etmiş olsa da dış pazarlarda Rus arama motoru Yandex ve Koreli rakiplerinin faaliyette olduğunu biliyoruz.
Şu an için Baidu'nun Singapur'dan sonra Brezilya'da bir araştırma merkezi açtığını ve diğer yandan Dell ile anlaşma sağladığını biliyoruz. Bakalım arama motoru rekabetinde gelecek neler getirecek.