AOL 1.1 milyar dolarlık patenti Microsoft'a sattı

AOL 1.1 milyar dolarlık patenti Microsoft'a sattı

Patent savaşlarının gündeme damgasını vurduğu bir yıl geçiriyoruz. Teknoloji şirketleri bir yandan rakiplerine patent davaları açarken, diğer yandan elinde hatırı sayılır patentler tutan şirketlerden satın almalar yapıyor. Buna en son örneklerden biri Microsoft'tan Nisan ayında gelmişti.

AOL'in elinde bulunan 800 adet patenti satın almak için anlaşmanın yolunu arayan Microsoft, sonunda AOL ile el sıkıştı. Microsoft 800 adet patent için AOL'e 1.1 milyar dolar ödeyecek.

Anlaşmanın ayrıntılarına ilginç detaylar yatıyor. AOL, Microsoft'tan aldığı 1.1 milyar dolarlık parayla AOL yatırımcılarının elinde bulunan 600 milyon dolar değerindeki hisseyi satın alacak. Öte yandan şirket hisse sahiplerine hisse başı 5.15 dolarlık temettü dağıtacağını da belirtelim.

Gelelim bahsi geçen patentlerin içeriğine. Çekirdek ve stratejik teknoloji ürünlerinin başta olmak üzere reklam, arama ve içerik bazlı ürünlerde yer alacak olan patentler anlaşma çerçevesinde Microsoft'a verilecek.

AOL son 7 yılın en kötü bilançosuna imza attı

AOL'in düşen gelirlerine pansuman yapmak amacıyla böyle bir satış işlemi gerçekleştirdiğini söyleyelim. 2012 yılı ikinci çeyrek finansal raporlarına göre şirketin gelirleri 531 milyon dolara kadar gerilemiş bulunuyor. Öte yandan şirketin ikinci çeyrek bilançosu son 7 yılın en kötüsü olduğunu da parantez içinde belirtelim.

Ancak şirket buna rağmen borsada olumsuz bir grafik çizmedi. 2009 yılında hisse başı 23 dolardan halka açılan şirket sancılı geçirdiği son yıllara rağmen değerini hisse başı 32.92 dolara kadar çıkarttı. Microsoft'a satılan patentlerin şirketin borsadaki yatırımcısı üzerinde de etkili olduğunu söyleyelim. Bugün açıklanan anlaşma şirketin New York Borsası'da işlem gören hisselerini seans öncesi işlemlerde yaklaşık yüzde 5 oranında arttırdı.

Milyar dolarlık patent anlaşmalarından gelecekte bu konunun ne kadar önem kazanacağını gösteriyor. Patent fakiri olan teknoloji şirketlerinin artık daha fazla Ar-Ge ve inovasyona kaynak ayırıp, patent satın alacağı günlerin geldiği çok açık bir şekilde görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.