Samsung Apple'a 1 milyar dolar ödeyecek [Kronoloji]

Samsung Apple'a 1 milyar dolar ödeyecek [Kronoloji]

Bir yıldan fazla süren ve 'arap saçına' döndü diyebileceğimiz Apple ile Samsung arasındaki patent davası nihayet sonuçlandı.

Açıklanan karara göre Samsung, birden fazla sayıda Apple patentini ihlal ettiği için rakibine yaklaşık 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Samsung'un ihlal ettiği patentlerin 'kritik özellikler' olarak tanımlanması dikkat çeken kelimeler arasında.

Dilerseniz bu önemli davayı ve dava sonucuna kadar yaşananları hep birlikte hatırlayalım.

Tam olarak 1 milyar 49 milyon 343 bin 540 dolarlık tazminat, ilk bakışta ağır bir ceza gibi gelebilir. Ancak Apple'ın Samsung'tan daha fazla bir tazminat talep ettiğini hatırlatalım. Davada Apple, Samsung'tan yaklaşık 2.5 milyar dolar talep ediyordu. Buna karşılık Samsung ise Apple'dan 520 milyon dolarlık dava açmıştı.

Samsung'u Galaxy Tab kararı kurtardı

Kaliforniya'da 9 kişiden oluşan jüriyle görülen dava sonucundan Apple'ın memnun ayrıldığı söylenemez. Çünkü Samsung'a verilen tazminat cezası Apple'ın talep ettiği rakamın yarısına bile denk gelmiyor. Bunun nedeniyse Galaxy  Tab serisinin temize çıkmış olması. Verilen kararda Samsung Galaxy Tab'in iPad'lere benzmediği kararına varıldığını hatırlatalım.

Patent davalarının kronolojisi

Mahkemeden bir görüntü.

Apple lehine yaklaşık 1 milyar dolarla sonuçlanan davanın süreçlerini kısaca hatırlayalım. Takvimler 2011 yılı Nisan ayını gösterdiğinde Apple, Samsung'a ilk davasını açtı. O dönemde açılan dava Samsung'un Galaxy Tab serisinin iPad'in patent haklarını ihal ettiği yönündeydi.

Bundan sonraki dava Mayıs ayında Samsung tarafından Apple'a açıldı. Güney Kore'li şirket, Apple'ın 10 patentini ihlal ettiğini öne sürdü.

Aradan bir ay bile geçmeden Apple, Galaxy S, Galaxy S 2 ve Galaxy Tab cihazlarını yasaklatmak üzere yeni dava açtı. Dava açıldıktan sonra Samsung yetkilileri Apple'ın böyle bir adım atacağını beklediklerini açıkladı.

Bu süreçte Apple dava sürecini hızlandırmak için elinden geleni yapıyor ve yetkili mercilere başvuruyordu. Samsung ise Apple'ın patent davasındaki delilleri manipüle etmeye çalıştığını iddia ediyordu.

Hollanda'da Galaxy satışları durduruldu

İki şirketin birbirlerine karşılıklı açtığı davaların ilk etkisi 2011 yılı Ağustos ayında görüldü ve Samsung Galaxy Tab 10.1'in satışını Avusturalya'da erteledi. Bu haberden sonra Hollanda mahkemesi Apple'ı haklı bularak Galaxy S, Galaxy S 2 ve Galaxy Ace akıllı telefonların satışını durdurdu. Birçok ülkeye görülmeye başlayan davaların sayısı 20'yi buldu.

Tarihler 2011 yılını gösterdiğinde Samsung yeni bir dava açarak, Apple'ı cihazlarında bulunan ve Samsung'a ait olan 3G teknolojisini izinsiz kullanmakla suçladı. Samsung bununla da yetinmeyip yaklaşık bir ay sonra piyasaya yeni sürülen iPhone 4S'leri yasaklatmak üzere bir dava daha açtı.

Ancak Almanya'da da görülen patent davasında Samsung alehine sonuca ulaşılması, şirketi hayal kırıklığına uğrattı. Samsung Galaxy Tab 10.1 tabletlerin satışı Almanya'da durduruldu.

2011 yılı sonuna doğru Samsung'u rahatlatan ilk karar ABD'den geldi. ABD mahkemesi Samsung marka cihazların satışının durdurulması gibi bir kararın söz konusu olmadığını açıkladı.

Apple Samsung'un kodlarını istedi

Teknoloji devleri 2012 yılına da patent davaları konusunda çok hızlı bir giriş yaptı. 2012 yılında verilen ilk kararlardan biri Almanya'dan geldi ve  Samsung Galaxy Tab 10.1 satışlarının durdurulması kararı iptal edildi. Ancak bu karar Apple'ı tatmin etmedi. Apple Galaxy S II ve Galaxy S satışlarını durdurmak için yeniden Almanya mahkemelerinin yolunu tuttu.

Bu arada Apple, California Kuzey Bölge Mahkemesi aracılığıyla Samsung'un geçen yılın son gününe kadar Galaxy serisi akıllı telefonları ile Galaxy Tap 10.1 tablet bilgisayarın tüm versiyonlarının kodlarını açıklamasını istedi.

Galaxy Tab 10.1 davaları birçok ülkede sürerken Apple, ABD'de yeni bir zafer kazandı. Kaliforniya bölge mahkemesinden Galaxy Tab 10.1'in satışının durdurulması kararı verildi. Ancak iki şirket arasında Hollanda'da devam eden 3G davası, bu kez Apple alehine sonuçlandı ve Apple'ın Samsung'a 5 milyon euro tazminat davasına çarptırıldı.

Apple Galaxy S 3'ün satışını durduramadı

Bu dönemde piyasaya sürülen Samsung'un akıllı telefonu Galaxy S 3 için Apple harekete geçti. Apple cihazın satışının durdurulması için mahkeme yolunu yeniden tuttu. Ancak Apple'ın bu talebi ABD mahkemeleri tarafından reddedildi.

İki şirket arasındaki patent davasının duruşmaları 30 Temmuz 2012 tarihinde görülmeye başlandı. Ve sonuç; Apple, Samsung'tan yaklaşık 1 milyar dolar tazminat alacak.

Apple-Samsung arasındaki patent davalarının kronoljisinden de görüleceği üzere arap saçına döndüğü söylenebilir. Apple'ın davayı şimdilik kazanması iki şirket arasındaki patent savaşlarının bittiğini göstermiyor. Gelecekte iki teknoloji devi arasında nasıl gelişmeler yaşanacağını bekleyip göreceğiz. Ancak şunu belirtmelim; Apple lehine sonuçlanan patent davası Samsung cihazların satışının durdurulacağı anlamına gelmiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.