Dünyanın en büyük teknoloji firmalarının istihdam sorunu devam ediyor. Satın alma ve birleşmelerle değişen stratejiler çalışanların işten atılmasına neden oluyor. Son örnekler HP ve Sony'den.
2010 yılında 1.2 milyar dolara satın aldığı Palm’ı çöpe atarak hayal kırıklığına neden olan Hewlett-Packard (HP)'ın dönemsel mali raporu kazançların geçen yıla oranla yüzde 5 oranında düştüğünü gösteriyor. Sektörel gerileme yaşayan yazıcı ürünleri tarafında ise durum daha kötü. Satışlarda yüzde 23 oranında bir gerileme var. Çalışan sayısındaki düşüş ise asıl göze batan taraf.
4000 kişinin işine son verildi ve arkası gelmeye devam ediyor
Gelirleri 1 yılda 1.5 milyar dolar düşen HP, beklentileri karşıladı ama hisseleri yüzde 3.6 değer kaybetmekten kurtulamadı. Açıklanan çeyrekte işten ayrılanların sayısı ise 4000 oldu. HP CEO'su Meg Whitman, bu mali yılda HP'nin 11,500 çalışanın işine son vereceklerini açıkladı. Önceki tahminler bu sayının 9000 olacağı yönündeydi ve yaklaşık 350 bin çalışanı olan HP'nin 2014'te 27 bin kişinin işine son vermesi bekleniyor.
Sony'deki yeniden yapılanma yaklaşık 1000 kişiyi işsiz bırakacak
Yeni bir yapılanmayla mobil biriminin adını Sony Mobile Communications (SMC) olarak değiştiren Sony tarafında da durum pek farklı değil. Japon teknoloji devi mobil birimin çalışan tarafında da yeniden yapılanıyor. Yapılan basın açıklamasına göre Sony, mobil taraftaki iş gücünün yüzde 15 azaltacak (danışmanlar dahil yaklaşık 1000 kişi). SMC'nin ofisini de Ekim ayında İsveç'ten Tokyo, Japonya'ya taşınacak.
Ve bildiğimiz diğerleri...
Son olarak EA tarafından satın alınan sosyal oyun şirketi PopCap 50 kişinin işten çıkartılmasını açıklamıştı ama daha önemli işten çıkarmaların yapıldığını hatırlıyoruz.
Örneğin RIM bu yıl sonuna kadar 5 bin çalışanına veda edeceğini açıklamıştı. Microsoft ile yapılan büyük anlaşmanın ardından işten çıkarmalara başlayan Nokia ise 2013 sonu hedefini 10 bin işten çıkarma olarak açıklamıştı. Foxconn'un 2014′e kadar 1 milyon robota iş vermek istemesi ise gelecek yıllarda işini kaybedeceklerin sadece nitelikli elemanlar olmadığını hatırlatıyor.
Gelecek vaadeden sektörler
Bu işten çıkarmaları teknolojik gelişmeler, tüketim ve rekabet gibi sonuçlara bağlamak mümkün. Ancak bir tavsiye vermem gerekirse, gelecekte istihdam artışının mobil alanda ve bulut bilişim alanında olacağını aktarabilirim. Diğer yandan teknolojik standartlar gün geçtikçe ilerlediği için ileri teknoloji tarafında da cazip iş fırsatlarının bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.