Asya Pasifik'te iş gücünün yarısı mobil alana kayacak

Asya Pasifik'te iş gücünün yarısı mobil alana kayacak

International Data Corporation (IDC, uluslararası veri kurumu) dünya çapında mobil teknolojilerin gelişimini farklı bir öngörü ile gözler önüne seriyor. Asya Pasifik bölgesinde mobil alanda çalışan sayısının 3 yıl içinde 1 milyar kişiye yaklaşması bekleniyor.

IDC'nin Uluslarası Mobil Çalışan Nüfusu Tahminleri raporuna göre Japonya'nın dahil edilmediği Asya/Pasifik bölgesinde 2015 itibariyle mobil alanda çalışan 838,7 milyon kişi olacak. Bölgedeki toplam çalışan sayısının yüzde 40'ına denk düşen bu kitlenin çoğu da iş yerlerinde/yerleşik çalışanlar olacak.

Asia/Pacific Enterprise Mobility adlı konferansta yapılan açıklamalar geleceğin popüler meslek alanının mobilite olduğunu bir kez daha gösteriyor. Asya/Pasifik bölgesinde Çin'in toplam 1 milyar 12 milyon mobil abonesi ve 150 milyon 3G kullanıcısının olması da söz konusu tahminlerin şaşırtıcı olmadığını gösteriyor.

Asya Pasifik bölgesinde Güney Kore (Samsung, LG), Çin (Huawei) ve Tayvan'ın (HTC) sahip olduğu büyük mobil cihaz üreticisi şirketler olduğunu biliyoruz.  iPhone ve iPad'in üreticisi Foxconn gibi dev bir üretim fabrikası da bu bölgeye dahil oluyor ki (çalışma alanının tanımı net çizilmese de) açıklanan sayılarda işçi sınıfının yoğunlukta olacağı açıkça görülüyor.

Ayrıca Tayvanlı Acer ve Asus ile dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri olan Çinli Lenovo da ürettiği veya üretececeği tabletler ile mobil pazara dönük birer üretici olma potansiyeli taşıyor.

Elimizde bu öngörüyü Türkiye'yle kıyaslayacak bir bilgi yok. Ancak 3G yaygınlığı ve akıllı telefon ortalaması bakımından ülkemizin hızlı büyüyen bir pazar olduğunu biliyoruz. Üretim fabrikası konusunda da popüler bir ülke olmadığımızı düşünürsek Asya/Pasifik bölgesine nazaran 2015 yılında daha nitelikli bir iş gücüne sahip olacağımızı ümit edebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.