Linkedin'de gözlüyor, Foursquare'da paylaşıyoruz

Linkedin'de gözlüyor, Foursquare'da paylaşıyoruz

Sosyal ağları tanıdıklarımızla iletişimde kalmak ve yeni birilerini tanımak adına kullanmaya başladık. Şimdilerde ise bir şeyler paylaşmak ve başkalarını takip etmek bir o kadar ilgimizi çekiyor. Emarketer'in paylaştığı iki araştırma da sosyal ağlardaki bu yeni yönelime ışık tutuyor.

İlk araştırmanın sonuçları gözlem yapma ve paylaşım arasındaki dengeyi gösteriyor. Profesyonel iş ağı Linkedin, gözlem konusunda Youtube'u bile geride bırakıyor ve ilk sırayı alıyor.  Bununla beraber fotoğraf ve durum iletisi gibi paylaşımlarda son sırada geliyor. Katılımcıların yüzde 68'i Linkedin'i gözlem/inceleme yapmak için kullandığını söylerken, paylaşım yapanların oranı yüzde 10'da kalıyor.

Yotube için gözlem yapma oranı yüzde 57, paylaşım oranı ise yüzde 13. Youtube gözlemcileri ile Twitter'dakilerin oranı birbirine yakın ama paylaşım konusunda Twitter'ın payı yüzde 18 ve bu bakımdan 3. sırada geliyor.

Gözlem oranları araştırmasında (soldaki) sıralama Google+, Pinterest, Facebook, Foursquare ve Tumblr olarak devam ediyor. Payşlaşım yüzdelerini de veren bu araştırma Foursquare'ın yüzde 44'lük bir kitle tarafından paylaşım mecrası olarak kullanıldığını gösteriyor. Yani neredeyse her 2 Foursquare kullanıcısından biri paylaşım yapıyor ve sanıyorum ki bu paylaşımların büyük bir çoğunluğu konum bildirimi olarak Twitter'a düşüyor.

İlginç bir nokta da Google+'ın gözlem konusunda 1 milyar üyeye yaklaşan Facebook'u geride bırakması. Paylaşım konusunda ise Facebook'un yüzde 17'ye yüzde 15 üstünlüğü var.

Paylaşım için ilk tercih Facebook

Emarketer'ın paylaştığı 2. araştırma ise paylaşım yapmak için ilk tercih edilen sosyal ağın Facebook olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran son 4 çeyrektir yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor ve Facebook'u Twitter takip ediyor. Twitter'ın 2011 3. çeyreğindeki payını yüzde 35'ten yüzde 41'e çıkarması ise dikkat çekiyor.

Türkiye'deki tercihlerin bunlara benzer olabileceğini söyleyebiliriz. ABD'de Twitter'ın paylaşım için ilk sırada gelmesi için de bir kaç çeyreğe ihtiyaç var gibi duruyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.