Türkiye Twitter kullanıcı sayısında 11'inci [Rapor]

Türkiye Twitter kullanıcı sayısında 11'inci [Rapor]

Türkiye, internet kullanıcılarının sosyal ağlardaki aktifliğiyle yakından tanınıyor. Webrazzi Analitik verisine göre kullanıcı sayısı bazında Facebook dünya sıralamasında yedinci olan Türkiye, Twitter'da da iddialı olmaya başlıyor. Temmuz ayı itibariyle Türkiye Twitter'da 11. sırada.

Semiocast'in gerçekleştirdiği ve hatta TTNET CEO'su Tahsin Yılmaz'ın paylaştığı araştırmaya göre dünyada 517 milyon kullanıcıya ulaşan Twitter'da Türkiye, yaklaşık 9 milyon kullanıcısıyla 11. sırada yer alıyor. Yani Türkiye, Twitter'dan kullanıcı sayısı bazında yüzde 1.7 civarında pay alıyor.

Türkiye'deki Twitter kullanıcılarıyla ilgili verileri Mart ayında gerçekleştirilen Webrazzi Dijital'12 Konferansı'nda paylaşmıştık. O dönemde Türkiye'de 7.2 milyon tekil Twitter kullanıcısı bulunuyordu. Konferansta verilen ilgili bilgilerden bir diğeriyse; Türk kullanıcılar tarafından günde 1.7 milyon yani saniyede ortalama 20 tweet atılmasıydı.

ABD'nin payı yüzde 27.4

2012 yılı Temmuz ayı verilerine göre hazırlanan araştırmanın açık ara lideri ise ABD. 141.8 milyon Twitter kullanıcısına sahip olan ABD, twitter kullanıcılarının yüzde 27.4 ünü oluşturuyor. Ancak ABD'nin Twitter kullanıcı sayısı pastasından aldığı pay 2012 yılı Haziran ayına göre gerilemiş durumda. Ülke Haziran ayında yüzde 28.1 pay almıştı. ABD'deki kullanıcıların herkese görünür olarak yolladığı tweetlerin oranıysa yüzde 25.8.

Dünya sıralamasındaki ikinci ülkeyse internetin son dönemlerdeki yıldızı Brezilya. 41.2 milyon kullanıcıya ulaşan Brezilya, toplamdan aldığı pay yüzde 8. Üçüncü sıradaysa Japonya var. 35 milyon Twitter kullanıcısına yaklaşan Japonya, dünyadaki toplam Twitter kullanıcı pastasından yüzde 6.7'lik pay alıyor.

İstanbul en fazla Tweet atılan 12. şehir

Şehirlere göre kullanıcı başına düşen Tweet tablosu

Araştırmada tweet atılan şehirlerin de sıralaması veriliyor. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul, en fazla tweet atılan 12. şehir olarak listede bulunuyor. Haziran-Temmuz arasında İstanbullular kullanıcı başına 0.7 tweet attığı araştırma sonuçlarında görülüyor.

Listenin başında ülke sıralamasında olmayan bir ülkenin şehri var. Endonezya'nın en büyük şehri olan Cakarta, kullanıcı başına ortalama 2'den daha fazla tweet gönderiyor. Şehirlere göre kullanıcı başına düşen ortalama tweet sıralamasında ikinci sırada yüzde 2.2 ile Tokyo, yüzde 2 ile Londra bulunuyor.

Araştırma sonucunda Türkiye ve İstanbul'un sıralamada üst sıralarda yer aldığını görüyoruz. Yaklaşık bir yıldır Twitter'a özellikle ünlü isimlerin katılmasıyla ülkemizde önemli bir popülerite kazandı. Ancak Facebook örneğinde de gördüğümüz gibi ülkemizde gerçekleşen bu hızlı üye kazanımları biraz da normal olarak bir süre sonra yavaşlıyor ve bir dengeye oturuyor.

Yine Facebook örneğinden gidecek olursak, son aylarda popüler sosyal ağın yeni üye kazanmadığını ve olağan bir doğrultuda ilerlediğini görebiliyoruz.

 *Görsel kaynak: Facebook takipçimiz :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.