Sosyal medya gelirleri 2012'de yüzde 40'tan fazla artacak

Sosyal medya gelirleri 2012'de yüzde 40'tan fazla artacak

Facebook'un borsa macerası kısmen hüsrana dönüşse de sosyal medya ekonomisi büyümeye devam ediyor. Gartnet'ın tahminlerine göre 2012'de sosyal medya gelirleri yüzde 40'tan fazla artacak.

2011'de 11.8 milyon dolarak bilinen sosyal medya gelirleri Gartner'ın hesaplarına göre 2012'de 16,9 milyon dolara çıkacak. Yani 1 yıl içinde yüzde 43.1 oranında bir büyüme gerçekleşecek. Bu hacmin 8.8 milyar dolarlık kısmını da reklamlar karşılayacak.

Hatırlarsanız Gartner müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamalarının sosyal öğelerle gelişimine de dikkat çekmişti ve yıl sonunda bu uygulamaların 1 milyar dolarlık gelir getireceğini öngörümüştü.

Yeni raporda sosyal oyunlara değinen uluslarası araştırma şirketi 2010-2011 arasında gelirlerin ikiye katladığını ifade ediyor ve 2012'de sosyal oyun pazarı gelirlerine 6.2 milyar dolar pay biçiyor. Abonelik temelli gelirlerin ise tahmin edebileceğimizden çok aşağıda, 278 milyon dolar seviyesinde olacağını öngörüyor. Sanal paranın gelirleri etkilediğine dikkat çekiliyor.

Linkedin ve Xing gibi profesyonel iş ağlarında ise gelirlerin artacağı ama abonelik ücretlerinde düşüş yaşanacağına Gartner'ın öne çıkardığı bilgiler arasında.

Kıdemli Gartner analisti Neha Gupta, sosyal medyanın yeni gelir fırsatlarıyla tanışacağını söylese de 2016'dn önce çarpıcı bir gelir getiren yeni bir hizmetin olmayacağını söylüyor. Gupta, sosyal ticaret ve mobil reklam alanlarına dikkat çekerken, veri analiz hizmetlerinin gelirleri artırmada öne çıkacağını söylüyor.

Sosyal medya etrafındaki online kitleler gün geçtikçe ekonomik potansiyel olarak görülüyor ve mobil teknolojilerle ödeme yöntemleri bu ekonomiyi daha da ileri taşıyor. Bakalım yıl sonuna kadar Gartner'dan güncellenmiş bir tahmin gelecek mi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.