Çeyreği kayıpla kapatan Apple'ı Avrupa vurdu

Çeyreği kayıpla kapatan Apple'ı Avrupa vurdu

Birçok teknoloji şirketi gibi Apple da Nisan-Haziran ayları arası üç aylık dönemi kayıpla kapattı. Üçüncü finansal çeyrek bilançosunu açıklayan Apple, gelir kaybının yanı sıra cihaz satışlarında da düşüş yaşadı.

Apple, 2012 yılı Nisan-Haziran ayları arasındaki dönemde 35 milyar dolarlık gelir elde etti. Bu rakam Apple'ın ikinci finansal çeyreğine denk gelen Ocak-Mart arası döneme göre 4.2 milyar dolar daha az.

Apple'ın gelir kaybı doğal olarak şirketin kârlılığını da olumsuz yönde etkilemiş. Şirketin finansal üçüncü çeyreğinde kârı 8.8 milyar dolar açıklandı. Oysa ki bu rakam ikinci çeyrekte 11.6 milyar dolardı. Yani Apple'ın kârlılığı yaklaşık 3 milyar dolar azalmış durumda.

iPhone satışları yüzde 26 düştü

Apple'ın amiral gemisi olan cihazı iPhone en büyük kayıpların yaşandığı segment. Yeni iPhone'nun Eylül ayında çıkacak olması, şirketin akıllı telefon satışlarını doğal olarak olumsuz olarak etkilemiş durumda. Apple finansal yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık 35 milyon adet iPhone satışı görünüyor. Üçüncü çeyrekteyse 9 milyon adetlik düşüş söz konusu. Yayınlanan bilançoda Apple'ın üçüncü çeyrekte 26 milyon adetlik iPhone satışı gerçekleştirdiği görülüyor.

Yeni iPad'in piyasaya sürülmesinin tablet bilgisayar satışlarını arttırmış durumda. Bir önceki çeyrekte 11.7 milyon adet iPad satışı gerçekleştiren Apple'ın, finansal yılının üçüncü çeyreğinde yaklaşık 17 milyon adet tablet bilgisayar sattığını görüyoruz.

Mac satışları 4.4 milyon adede çıktı

Geçen ayların en çok konuşulan konularından bir diğeri Apple'ın Mac Book Pro'lara retina display özelliğini koymasıydı. Şirketin tüm Mac modelleri satışlarında yaklaşık 4 milyon adetlik artış kaydettiğini görüyoruz. Apple 2012 yılı ikinci çeyrekte 4.02 milyon adet Mac satarken, üçüncü çeyrekte 4.4 milyon adet Mac satmış durumda.

Gelelim işin uygulama ve yazılım boyutuna. App Store'da bulunan uygulama sayısıyla yıllardan beri liderliği kimseye kaptırmayan Apple, bu zaferi üçüncü çeyrekte de sürdürmüş. Toplamda 650 bin uygulama bulunan App Store'da sadece iPadler için 250 bin uygulama bulunuyor.

Uygulama geliştiricilere 5.5 milyar dolar dağıtıldı

App Store'un en yakın rakibi Google Play'de ise bu rakam 600 bin civarında. Google Play giderek App Store yaklamış durumda. Bir sonraki çeyrekte Apple ve Google bu kategoride kafa kafaya bir mücadele sergileyebilir. Öte yandan Apple, üçüncü çeyrekte 5.5 milyar doları uygulama geliştiricilere dağıtmış durumda.

iCloud kullanıcılarıysa hızla artmaya devam ediyor. Apple, ikinci çeyrek bilançolarında 125 milyon iCloud kullanıcısına ulaştığını açıklamıştı. Şirketin üçüncü çeyrekte paylaştığı bilgilere göre bu rakam 150 milyona ulaşmış.

Bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir konu Apple TV satışları. Apple'ın hobi oyuncağı olarak sık sık eleştiri oklarına hedef olan Apple TV, görünen o ki şirketin hobi oyuncağı olarak kalmış durumda. Neden mi? Şirket, finansal yılının üçüncü çeyreğinde sadece 1.3 milyon adet Apple TV sevkiyatı gerçekleştirmiş. Yani Apple'ın en az satan ürünü diyebiliriz.

Avrupa krizi vurdu

Apple'daki bu gelir kaybının nedeninin en büyük sebebi Avrupa ülkelerindeki ekonomik kriz. Fransa, Yunanistan, İtalya'daki Gayri Safi Milli Hasıla'nın hızla düşmesi, sanayi devi Almanya'daki büyüme rakamlarının tek haneye düşmesi ve İngiltere'deki büyümenin durağan olması uzak bir neden gibi görülebilir. Ancak Apple'ın bilançosunu direkt olarak olumsuz etkileyen sebeplerden.

Konuyla ilgili açıklama yapan Apple CEO'su Tim Cook, Avrupa'dan sağlanan gelirlerin yüzde 10 civarında düştüğünü, ancak yeni iPhone ile yeniden bir ivme yakalayacaklarını ifade ediyor.

Apple'ın yardımına Çin koşuyor

Bahsetmeden geçemeyeceğimiz diğer bir konu da Apple'ın Çin pazarındaki durumu. Avrupa yaşanan ekonomik krizin Apple satışlarını direkt olarak etkilediği geçen çeyrekte, şirketi kurtaran pazarlardan biri Çin oldu. Apple üçüncü çeyrekte Çin'den 5.7 milyar dolarlık gelir sağladı. Bu rakamı geçen sene aynı dönemle kıyasladığımızda yüzde 48'lik bir artış olduğunu görüyoruz.

Öte yandan Apple, 2011 yılında Çin pazarında toplam 13.3 milyar dolarlık satış yapmıştı. 2012 yılı üç çeyrek sonundaysa Apple'ın Çin'den sağladığı gelirler, 12.4 milyar dolara ulaşmış durumda.

Borsada yüzde 5 değer kaybetti

Üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan Apple'ın dikkatimizi çeken bir hareket oldu. Uzun zamandan beri gelirlerinde yüzde 10 civarında bir gerileme yaşamayan şirket, üçüncü çeyrek bilançosunu borsanın kapanmasından sonra açıkladı. Böylece işlem seansı içinde gerçekleşecek olan kaybı kısmen engellemiş oldu. Ancak seans sonrası işlemlerde Apple hisseleri yaklaşık yüzde 4.8 oranında geriledi.

Sonuç olarak Apple'ın öncekilere kıyasla başarılı bir üçüncü çeyrek gerçekleştirdiği söylenemez. Avrupa ekonomik krizi ve yeni iPhone'un yakın zamanda çıkacak olması şirketin bilançosunu olumsuz olarak etkileyen sebeplerden. Ancak Apple'ın yardımına koşan etkenler de var. Bu etkenlerin başında uygulama ekosistemi ve Çin pazarındaki başarı var. Olumlu-olumsuz etkenlerin bilançoya olan yansımasını bir sonraki çeyrekte daha net görmek mümkün olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.