İki eski Facebook çalışanı (Dustin Moskovitz ve Justin Rosenstein) tarafından, 2011’in son çeyreğinde kurulan Asana’yı kurumsal iletişim ve proje yönetimi aracı olarak tanımlayabiliriz. Eski Facebook çalışanları tarafından kurulması yönüyle Quora’ya benzetebileceğimiz Asana, kuruluşunun ardından Facebook etiketiyle birlikte oldukça merak uyandırmıştı. Yalnızca eski Facebook çalışanlarının kurucuları olmasıyla değil, Quara ve Asana arasında modern tasarım ve fazlasıyla öne çıkan kullanılabilirlik gibi noktalarda da benzerlikler bulunuyor.
Geçtiğimiz Nisan Ayı'ndan ücretli paketlerini açıklayan Asana'yı 30 kişiye kadar olan ekipler ücretsiz olarak kullanabiliyor. Yalnızca görev yönetimi aracı olmakla kalmayan Asana, özellikle mobil platformlardaki uygulamalarıyla birlikte kalabalık ekiplerin birbiriyle çalışmasını kolaylaştıran ve etkinleştiren çözümler sunuyor.
Açılışından bu yana yaklaşık 9 ay geçen Asana, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada 28 milyon dolar yatırım (B serisi) aldığını duyurdu. Bu yatırımla birlikte Asana’nın 280 milyon dolarlık bir değerlemeye ulaştığı konuşuluyor. Ayrıca yine bu yatırımla birlikte PayPal yatırımcılarından Peter Thiel de Asana yönetim kuruluna dahil olan beşinci kişi olmuş oldu.
Son olarak Inbox isimli kolaylaştırılmış e-mail yönetim aracını duyuran Asana’da 9 ay içerisinde sistem üzerinde 18 milyon task (görev) yaratılırken, şirket bu kısa sürede Twitter, Foursquare ve LinkedIn gibi önemli referansları bünyesine katmış durumda. Jira ve Basecamp gibi rakipleri arasında gün geçtikçe daha da güçlenen Asana’yı takip etmeye devam edeceğiz.