Bottlenose: Sosyal aramada Google’ın yapamadığını yapma peşinde

Bottlenose: Sosyal aramada Google’ın yapamadığını yapma peşinde

Sayısız içeriğin yer aldığı internette aradığınızı bulabilmek en kritik konuların başında geliyor. İşte bu yüzden Google internet üzerine faaliyet gösteren en büyük ve en etkili firmalardan biri. Ve yine bu yüzden Microsoft uzun zamandır arama konusuna bu kadar büyük önem veriyor.

Fakat internet değişiyor, gelişiyor ve artık durağan sayfaların önemi giderek daha az önemli hale geliyor. Şu anda içinde bulunduğumuz dönem sosyal web’in en hızlı yükseldiği dönem ve dolayısıyla artık kullanıcılar için sosyal arama çok daha önemli bir konu haline geldi.

Google’ın son dönemlerde dikkatinin Google+ üzerinde yoğunlaştırmasının nedenlerinden biri de bu. Ama yaklaşık 2 yıllık bir süreç sonucunda açık betaya geçen Bottlenose, Google’ın bu ana kadar aşmakta zorlandığı sosyal aramayla ilgili engelleri geçmekte önemli bir adım atmış gibi görünüyor.

2010 sonunda 700 bin dolar civarında bir melek yatırım desteği ile kurulan ve ancak geçtiğimiz günlerde resmen herkesin kullanımına açılan Bottlenose ilk bakışta bir sosyal medya takip uygulamasını andırıyor. Fakat asıl yaptığı tüm interneti, sosyal katmana özel bir önem vererek aramak. Sonucunda da yaptığınız arama ile ilgili çok çeşitli sonuçları tek bir çatı altında sunabiliyor.

HTML5 üzerine kurulu yapısı sayesinde arama sonuçlarını neredeyse gerçek zamanlı olarak sunan Bottlenose, arama sonuçlarını 6 ana başlık altında sunuyor. Kurucusu Nova Spivack’ın “Now Engine” olarak nitelendirdiği arama motorunun ilk başlığı “Now” yani “şimdi”. Bu başlık altında aranan konu ilgili olarak sosyal ağlarda paylaşılan bağlantıların yanı sıra, öne çıkan ilgili başlıklar, fotoğraflar, ilgili kişiler ve konuyla ilgili son yorumlar sergileniyor.

Şu an için her 15 dakikada bir güncellenen “Now” sekmesinin yanında yer alan “Stream” bölümü ise gerçek zamanlı olarak konuyla ilgili konuşulanlara yer veriyor. “Paper” bölümü arama ile ilgili makale ve yazıları içerirken, “Pictures” sadece ilgili görselleri sunuyor.

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal ağların yanı sıra Instagram ve benzeri fotoğraf paylaşım ağlarını da tarayan Bottlenose’un “Scanner” bölümü arama kelimesi ile aktiviteleri yakından tarayarak “Now”dakine benzer ama daha detaylı şekilde sunuyor.

Fakat Bottlenose’un en ilginç özelliklerinden biri ilgili sonuçları bulmayı da sağlayan “Radar” bölümü. Bu bölümde yaptığınız arama ile ilgili olan konular bir radar görünümü üzerinde, konuya olan ilgisine göre bir uzaklıkta görüntüleniyor.

Sonuç olarak Bottlenose’un sosyal arama alanında oldukça gelişmiş bir algoritmaya sahip olduğu açık. Bu anlamda sunduğu sonuçlar da büyük oranda kullanıcıların beklentisini karşılayabilecek gibi görünüyor. Bununla beraber arama denince akla gelen yapıdan oldukça farklı olması, Bottlenose’un son kullanıcıya ulaşmasını biraz zorlaştırabilir gibi görünüyor. Bu haliyle Google’a alternatif olması pek mümkün olmasa da, sosyal medya ile yakından ilgilenenler için oldukça faydalı bir araç olabilir gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.