Dünya Bankası tarafından açıklanan son rapora göre artık dünya nüfusunun yüzde 75'ine denk düşen bir mobil telefon aboneliği var. Çoklu abonelikler de dahil mobil abonelik sayısı toplamda yaklaşık 6 milyar.
Dünya Bankası ve infoDev tarafından hazırlanan rapora göre mobil telefon abone sayısı 2000 yılında 1 milyarın altındaydı. Bugün ise bu sayı yaklaşık 6 milyara ulaştı. Bu da Dünya Bankası'nın dünya nüfusunu, bazı kişilerin birden fazla aboneliğe sahip olduğu da hesaba katılarak, yaklaşık 8 milyar olarak belirlediği anlamına geliyor.
Afrika'da karasal internet yerine tercih edilen mobil telefon hizmetlerinin gördüğü ilgi malum. Dünya Bankası da Kenya, Filistin ve Hindistan'ı mobil abonelik konusunda dinamik pazarlar olarak gösteriyor.
5 milyar mobil telefon aboneliğinin Afrika'yı da içinde bulunduran gelişmiş ülkelerde olduğunu aktaran raporda 2011'de indirilen mobil uygulama sayısı da 30 milyar olarak belirtiliyor. InfoDev'in Nokia ve Finlandiya Hükümeti ile Ermenistan, Kenya, Pakistan, Güney Afrika ve Vietnam'da kurduğu mobil inovasyon laboratuvarları da gelişime örnek gösteriliyor.
Bu yılın Ekim ayında 29. yaşını kutlayacak olan ticari cep telefonlarının bu hızla büyümesi gelişen teknolojiyle fiyatların düşmesinin bir sonucu. Tabii 6 milyar abonelik 6 milyar kişinin cep telefonu sahibi olduğu anlamına gelmiyor. Zira dünya genelinde temiz içme suyuna ulaşamayan kişi sayısının 800 milyon kadar olduğunu bir kaç gün önce paylaşmıştık. Bu mobil abone yoğunluğu sahibi birden fazla aboneliği olan (benim gibi) kullanıcılardan kaynaklanıyor. Üstelik toplam rakama M2M (machine to machine) yani farklı cihazların GSM şebekelerini kullanarak kendi aralarında iletişim kurduğu (örnek, akıllı ev kontrol sistemleri) SIM'lı sistemler de dahil.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda ise ABD'nin 2015'te mobil internet kullanımının kişisel bilgisayarları geride bırakacağı akla geliyor. Bu ilerlemenin zamanla gelişmiş ülkelere de yansıyacağı bir gerçek. Yeni bir dünya savaşı çıkmaması durumunda, mobil abone yoğunluğu ve mobil cihaz sahibi olma yaşı giderek düşecek. II. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan Dünya Bankası'na da daha fazla iş düşecek...