YouTube'dan Mp3 indirmeyi engellemek doğru mu?

YouTube'dan Mp3 indirmeyi engellemek doğru mu?

Müzik endüstrisinin dijital dünyada hakimiyet kurma çabası ve kullanıcılar bir kez daha karşı karşıya. Geçtiğimiz ay YouTube'dan kapatma bildirimi alan YouTube-mp3.org'un Change.org üzerindeki destek arayışı 1 milyon kişiye koşuyor.

Napster'tan darbe yiyen, iTunes ile toparlanan müzik endüstrinin yeni ve en güçlü taraflarından olan Google, YouTube üzerinden MP3 kaydı sağlayan servisleri kapatmaya çalışıyor. YouTube üzerindeki videoların MP3 olarak indirilmesine olanak sağlayan YouTube-mp3.org'a da geçtiğimiz ay bu kapsamda bir bildiri ulaşmıştı.

Bu ay başında savunmaya geçtiği açıklayan sitenin kurucusu 21 yaşındaki Philip Matesanz yasal adımların yanısıra Change.org üzerinde de kullanıcılarından destek aramaya başladı.

Matesanz'ın itirazı 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyor ve şu an 800 bini aşkın imza toplamış durumda. Tepki dilekçesinin muhatabı ise Youtube CEO'su Salar Kamangar'da dahil olmak üzere toplam 6 Google (ve Youtube) yetkilisi.

Geçmişten gelen bir 'telif ihlali'

Söz konusu dilekçede 1980'lerde "Ev kayıtları müziği öldürüyor" adıyla başlayan ve telif haklarını savunan haraketlere gönderme yapılıyor. Evde radyodan veya kasetten yapılan kayıtlara getirilmeye çalışılan ihlalin bugün internete taşındığına ve bunun haksızlığına işaret ediliyor. Matesanz bu duruma karşı çıkıyor ve aşağıdaki karikatür ile Google'a yükleniyor.

Youtube-mp3.org ile aynı kaderi paylaşan bir diğer site de Youtube videolarının farklı formatlara çevrilmesini sağlayan music-clips.net. Google'ın kaç siteye bu şekilde uyarı gönderdiği büyük bir bilinmeyen.

Youtube kullanıcıları bunu istiyor mu?

Youtube kadar Google Müzik'i de ilgilendiren bu adımlar Google'ın çevrim dışı ve bulut tabanlı müzik hizmetleri için anlam taşıyor. Youtube üzerindeki videoların web sitelerine yerleştirilmesi bile ülkemizde telif ihlali suçlamalarına maruz kaldığını kalıyor ama ücretsiz müziğin her zaman kendi yolunu bulacağı bir gerçek. Ücretsiz müziğe giden her yolu tıkamak ise en azından tüm Youtube kullanıcılarının istemeyeceği bir durum ve sürekli yeni önlemler almak kitlesel hareketlere veya belki de yeni bir Naspers'ın keşfine sebebiyet verebilir.

Her ne kadar telif haklarına önem versem de üretim ve erişim anlamında büyük avantajlar sağlayan internetin özellikle müzik endüstrisinde tek taraflı bir silah olarak kullanılmasını doğru bulmuyorum ve bu konudaki fikirlerimin SouthPark'ın bir bölümünde en güzel şekilde özetlendiğini söyleyebilirim.

Eğer siz de Google'ın haksız olduğuna, yani internette videolardan ses kaydı alınabilmesinin hakkınız olduğuna inanıyorsanız imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.