Kickstarter'dan 'topluluk destekli yatırım' alanında önemli adım

Kickstarter'dan 'topluluk destekli yatırım' alanında önemli adım

kickstarterDaha önce de yazılarımızda yer verdiğimiz "crowdfunding", yani topluluk destekli yatırım toplama, şirketi Kickstarter, dün resmi Twitter hesabından attığı tweet ile önümüzdeki sonbaharda İngiltere’de hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.

Crowdfunding'den biraz bahsetmek gerekirse, projeleri için maddi kaynak arayan proje sahiplerinin herkesin erişebileceği bir platfromda projelerini anlatması ve çeşitli ayrıcalıklar da vaat ederek para toplaması şeklinde özetleyebiliriz. Projenin hayata geçmesi için gereken kaynağın yaratılamadığı durumlarda ise bağış taahhüdünde bulunanlardan söz konusu ücret alınmıyor.

Kurulduğu günden bu yana yalnızca Amerika Birleşik Devletleri merkezli projeleri kabul eden şirket, crowdfunding'in en önemli temsilcisi konumunda. Şirketin UK (Birleşik Krallıklar) açılımı ise kuşkusuz "crowdfunding" için de oldukça önemli bir haber. Belirtmekte fayda var, projelerin ABD merkezli olması zorunluluğunun sebeplerinden biri de Kickstarter'in Amazon'un ödeme sistemini kullanıyor oluşuydu. Ödeme kanalındaki bu problemi aşmayı başaran şirket, ilk tercihini Birleşik Krallık'tan yana kullanmış oldu.

Bünyesindeki projeler için bugüne kadar toplamda 250 milyon doların üzerinde taahhüt toplamayı başaran Kickstarter'in ABD dışına açılması konusuna daha önce kısa da olsa değinmiştik. Crowdfunding değişen dünyaya oldukça yakından hitap eden bir model ve bu modelin ABD dışında da yayılmaya başlayacak olması bir o kadar önemli. Kişisel olarak önümüzdeki yıllarda crowdfunding dikeylerini konuşmaya başlayacağımızı düşünüyorum. Online'ye yenik düşen yayıncılık gibi alanlar başta olmak üzere birçok proje dalının bu akımdan etkilenmesi olası. Kickstarter üzerindeki projeler ise sanattan yiyecek içeceğe kadar toplam 13 kategoriye yayılmış durumda. İlgi çeken projeler ise genellikle yaratıcılığın ön planda olduğu müzik, sinema gibi konularda ve elektronik aletlerde yoğunlaşmış durumda.

Türkiye'de Projemefon ile temsil edilen crowdfunding ve Kickstarter hakkındaki bu önemli gelişmeye yakın zamanda yenileri eklenecek gibi, bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.