Projemefon.com: Girişimlere 'kitlesel fon' desteği

Projemefon.com: Girişimlere 'kitlesel fon' desteği

ProjemefonKickstarter ile aşina olduğumuz kitlesel fonlama sistemini Türkiye'ye temsil eden, bildiğimiz ilk girişim. Bir süre önce haberdar olduğumuz Projemefon kurucularından bilgi aldık ve önemli saydığımız bu haberi sizinle paylaşmak istedik.

Girişimin kurucuları 1 yılı aşan sürede yasal konuları da çözerek projeleri fonlamaya başlamış. Yani sanılanın aksine proje yasal bir engeli engele takılmadan hayata geçirilmiş ama mali ve hukuki anlamda ciddi bir mesai harcanmış.

Detaylı bilgi edinmesek de bugün itibariyle devreye giren yeni Türk Ticaret Kanunu'nda; "şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla ya da vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alınması" gerektiği yer alıyor.  Dolayısıyla Projemefon'un bunu sistematik bir modelle çözdüğü akla geliyor.

Projemefon, Cem Ünaldı ve Elif Ünaldı tarafından kurulmuş. Begüm Çapan'ın da katılımıyla 3 kişilik bir ekip girişimi yönetiyor. Biri 18,500 TL hedefli sinema filmi (belgesel) Ekümenepolis olmak üzere, şimdilik 5 projeyi hedefine ulaştırmış. Farklı kategorilerden 11 proje ise hedefine ulaşmayı bekliyor.

Kitlesel fonlama kavramını (crowdsourcing) hatırlatacak olursak, bu sistemde proje sahipleri fikirlerini listeliyor ve bireysel yatırımcıların küçük destekler bekliyor. Bu desteklerin karşılığında küçük hediyeler verebiliyor. Projenin hedeflenen yatırımı toplaması halinde Projemefon yüzde 10 pay alıyor. Hedefe ulaşılamaması durumunda ise küçük yatırımlar sahiplerine kesintisiz olarak geri ödeniyor.

Kickstarter'ın başarılı girişimlerden aldığı pay şu an için yüzde 5. Kuluçka merkezlerinde de benzer bir hisse talebi olduğu düşünülürse Projemefon'un önümüzdeki dönemde bu payı düşürebileceğini ümit edebiliriz.

Bu sistem ayağa kaldırıldığına göre projelerinizi, desteklerinizi ve tabii ki yorumlarınızı almaya başlayabiliriz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.