Dünya çapında tüketici trendlerini inceleyen Trendwatching Temmuz ayı özet raporunu yayınladı. Özet raporlarını artık Türkçe olarak da yayınlayan Trendwatching, bu ay 'Newism' (yenicilik) konusunu işliyor.
Beklenti ekonomisinin 'yeniciliği' popülerleştirdiğini söyleyen Trendwatching, tüketicilerin daha iyi ve yeniyi aradığını savunuyor. Yaratıcı düşüncenin yıkımlara üstün geldiği, 2000 yılında 1.4 milyon olan toplam patent başvurusu sayısının, 2010’da 2 milyona çıktığı paylaşılıyor. Gelişmekte olan ekonomiler yeni ve iyi olan için öne çıkıyor.
Özet rapora göre bilgi, heyecan ve ilginin odaklandığı online dünya ve bu dünya etrafında oluşan ekonomi yenicilik için en ciddi tetikleyiciler. Instagram, Drawsomething gibi hizmetler ve Pebble gibi ürünler bunun en bariz örnekleri olarak gösteriliyor.
Prestijin yeni adı 'yeni'
İlgi uyandıran statü hikayeleri, bireyleri yeni deneyimlere yönlendiriyor. Tüketiciler farklı ve yeni beklentilere kapılıyor. Trendwatching, yeni olandan haberdar olmanın önemli, prestijin yeni adının ‘yeni’ olduğunu söylüyor. Üstelik tüketici yeni bir şeyler denemenin riskini de yok denecek kadar az görüyor.
Bir şeylerin eskimesine izin vermeyen 'yeniler', sahiplik kavramının da anlamını zayıflatıyor ve tüketiciler herşeyi (arabadan elbiseye, elektroniğe) kiralamaya veya paylaşmaya yöneliyor.
Yeni her zaman eskiyi yok etmez
Yeniciliğin sıradan şeyleri öne çıkarmak demek olmadığını ifade eden Trendwatching; hikaye, konfor, gelenek, yerli olma, var olan ürünlerle özel seçkiler ve kişiselleştirme kavramlarının altını çiziyor. Son olarak yeni olanın her zaman eskiyi yok etmediğini söyleyerek özet raporu sonlandırıyor.