Google'ın ABD ekonomisine katkısı ne kadar?

Google'ın ABD ekonomisine katkısı ne kadar?

McKinsey,yayınladığı bir araştırmayla internet üzerinde yapılan aramaların ekonomik krize bile karşı koyabilecek güçte olumlu etkileri olacağını söylemişti. Google da bu araştırmaya destek olacak şekilde ABD ekonomisine yaptığı 80 milyar dolarlık katkıdan bahsediyor. Ama bazı eksiklerle..

McKinsey'nin araştırmasına göre 2009 yılında küresel olarak arama pazarının küresel ekonomiye olan katkısı 780 milyar dolardı.  Yani Türkiye’nin Gayrısafi Milli Hasılası (GSMH) kadar. Boston Consulting Group tarafından hazırlanan rapora göre de G20 ülkeleri için 2016′da internet ekonomisinin büyüklüğü 4,2 trilyon dolara ulaşacak.

ABD'de de şirketlerin internete taşınması için Gybo.com'u kullanan Google'ın ABD'de yarattığı ekonomi 80 milyar dolar. Bu arama ve reklamcılık temelli hizmetlerinden sağlanıyor. Google'da küçük işletmelerin pazarlama tarafındaki satış potansiyelinden sorumlu olan Margo Georgiadis, ABD'lilerin yüzde 97'sinin yerli mal ve hizmetler için bilgisayarlarını ve mobil cihazlarını kullandığını paylaşıyor.

Georgiadis, internette ürün araması yapan Amerikalı tüketicilerin bu ürünleri fiziksel mağazalarda satın almak için geçen yıl 500 milyar dolara varan bir harcama yaptığını da paylaşıyor. Bu aramaların satışa dönüşmesinde Google'ın teşvik edici payı tartışılır ama Palo Alto merkezli şirket 1.8 milyon reklamvereni için sunduğu hizmetten memnun görünüyor.

İç ve dış dengeler

Google, Amerikan ekonomisine katkısını da Google.com/economicimpact adresinde görselleştiriyor ama zaman zaman Dublin gibi serbest ticaret bölgeleri üzerinden elde ettiği vergi muafiyetleri nedeniyle ABD'de bile soruşturmalara maruz kalıyor. Ve bazen Türkiye'de olduğu gibi ceza ödemeleri yapıyor. Google'ın bu şekilde sağladığı vergi indirimleri de milyar dolarlarla telaffuz ediliyor.

Google'ın ABD ekonomisine olumlu katkısı 80 milyar dolar olabilir, keza yapılan ölçümler için de bir metodoloji ve ayrıntılı bir rapor (PDF) sunuluyor. Ancak Google'ın ekonomiye katkısını tam olarak ölçmek için çok daha ciddi bir çalışmalara gerek var..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.