Android'in yeni rakibi Firefox OS'nin destekçileri artıyor

Android'in yeni rakibi Firefox OS'nin destekçileri artıyor

Mozilla web tarayıcısı tarafında gösterdiği istikrarlı rekabeti mobile taşıyor. Üstelik bu kez mobil bir tarayıcıdan bahsetmiyoruz. Mozilla'nın 'Boot to Gecko' adıyla anılan projesi 'Firefox OS' adıyla açık kaynaklı bir mobil işletim sistemi olacak. Farklı üretici ve operatörler şimdiden Mozilla'yı desteklemeye başladı bile.

Tohumları 2011'in sonuna giden Gecko projesi, bu yıl GSMA Kongresi ile bir kez daha gündeme gelmiş ve Nisan ayında ilk 'Boot to Gecko'  cihazlarının Brezilya'da pazara çıkacağı Mozilla CEO'su Gary Kovacs tarafından açıklanmıştı. Henüz düşen haberler ise Mozilla'nın farklı kaynaklardan destek görmeye başladığını gösteriyor.

Firefox OS'un HTML5 ve Linux teknolojilerinden faydalanacağı ve basit teknik gereksinimlerle sağlıklı bir şekilde çalışması ve giriş seviye Androidli cihazlarla rekabet etmesi bekleniyor.

İlk telefonlar ZTE ve TCL'den 

Firefox OS tabanlı telefonlar için destek verenlerin başında Çinli üreticiler geliyor. ZTE ile Alcatel'in üreticisi TCL ilk Firefox OS temelli telefonlar için Mozilla ile söz kesmiş durumda.

Telefonica'ya eklenen mobil operatör tarafındaki yeni destekçiler ise Sprint, Deutsche Telekom, Smart, Telecom Italia, Telenor ve Etisalat. Yani Firefox OS Avrupa ve Ortadoğu'da ses getirmiş durumda. Geç olur mu bilinmez ama ilk telefonlar için öngörülen tarih de 2013 başı veya sonu.

Firefox OS'un belli bir kalite yakalayacağını düşünürsek özellikle fiyatları düşük tutması açısından Android'e rakip olabilme şansı olabilir. Amazon'un Firefox OS tarafına geçmesi ise ciddi bir hamle olur. Tabii bu alanda Android'in Nokia ve RIM gibi büyükleri akıllı telefon pazarında eskittiğini de hatırlamak gerek..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.