Google 9 cepheden saldırıyor

Geçen haftaya kuşkusuz Google damgasını vurdu. İki yeni cihaz ve bir yeni işletim sistemi başta olmaz üzere birçok yeni ürün tanıtan şirket deyim yerindeyse sektörü ters köşeye yatırdı.

Google'ın rekabet ettiği şirketlerin en başında Apple geldiği söylenir. Artık Google'ın tek bir ezeli rakibi yok. Şirket sadece Google I/O etkinliğiyle birlikte 9 şirketi net olarak karşına aldı.

Rakiplerine meydan okuyan Google, rekabette yeni cepheler açmak zorunda kalacak gibi görünüyor. Facebook'tan Amazon'a, Apple'dan Shazam'a kadar birçok şirket bu ürünlerden nasibini alacağa benziyor. İşte Google'ın rekabet  edeceği ürünler.

Amazon Kindle Fire

Google'ın rekabette yeni cephe açacağı cephelerden biri ucuz, ağırlıkla kitap-dergi okumaya ve nette gezinmeye odaklı tablet pazarının öncüsü Amazon'un Kindle Fire. Google'ın Nexus 7'yi piyasaya sürmesi direkt olarak Kindle Fire'ı hedef alıyor. Çünkü cihazın boyutları, özellikleri ve fiyatları Kindle Fire ile neredeyse aynı. 7 inç ekran boyutuna sahip olan iki cihaz da ABD'de 199 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Apple TV

Teknoloji camiasının hiç beklemediği bir cihaz olan Google Q'yu tanıtan Google herkese bir sürpriz yapmış oldu. Aslında Google, en büyük sürprizlerden birini Apple'a yapmış sayılır, çünkü Google, Steve Jobs'un özellikle değer verdiği ürünlerden olan Apple TV'ye açık şekilde meydan okuyor. Apple TV'den teknolojik açıdan azı değil, fazlası olan Google Q, içerikte de güçlenirse Apple'ı mutlaka zor durumda bırakacak.

Konum bazlı uygulamalar

Etkinlikte dikkat çeken ürünlerin arasında Android 4.1 Jelly Bean ile çalışacak olanlar var. Özellike Google Now adındaki konum bazlı uygulama harita üzerinden hatırlatmalar yapan uygulamalara meydan okuyacak cinsten. Kullanıcılar Google Now ile bulunulan yere ve ajanda programına göre gerçek zamanlı bilgilere ulaşabilecek. Ajandaya kaydedilen bir etkinlik için Google Now, seyahat etme ayrıntılarını, seyahat süresini ve hatta doğru çıkış anını kullanıcılarla paylaşıyor.

Siri

Google'ın yeni işletim sistemi sürümüyle gelen en büyük yeniliklerden biri sesli komut sistemiyle mesaj yazılması oldu. İnternet bağlantısı gerektirmeden çalışabilen sistem, bu özelliğiyle Apple'ın sesli asistanı Siri'ye fark atıyor diyebiliriz. Knowledge Graph adı verilen teknolojiyi de içinde barındıracak olan Jelly Bean işletim sistemi sürümü, bu açıdan Apple'a olduğu kadar üçüncü parti sesli komut uygulaması geliştiren şirketlere de rakip olacak.

Shazam ve Soundhound 

Yeni sürüm Android'teki özelliklerden bir diğeri de müzik parçası tanımlama sistemi olacak. Google böylece Shazam ve Soundhound gibi tecrübeli müzik parçası tanımlama uygulamalarını da hedef almış oluyor. Shazam ve Soundhound'un on milyonlarca şarkıyı tanıdığını ifade ederek, Google'ın bu kategoride işinin zor olduğunu söyleyebiliriz. Google'ın müzik tanımlama servisi bu ay sonunda kullanıcılarla buluşacak.

Safari ve diğer mobil tarayıcılar

Google, hem Chrome hem de iPhone kullanıcılarının uzun zamandan beri beklediği hamleyi sonunda yaptı ve Apple uygulama mağazasına Chrome'u soktu. Bu hamle kuşkusuz Safari'nin mobil pazar payından çalacak. Bunun yanı sıra mobil tarayıcı pazarında az bir paya sahip olsa da Opera Mini de etkilenecektir. App Store yerini alan Chrome'un yayınlanmasının üzerinden henüz bir gün geçmedi ve ücretsiz uygulamalar kategorisinde birinci sıradaki yerini aldı.

Tüm taşınabilir cihazlar

Belki de geleceğin eğilimini belirleyecek olan Google Glasses ilk kez görücüye Google I/O etkinliğinde çıktı. Neredeyse tüm Google üst düzey yetkililerinin kullandığı Google Glasses aslında tüm taşınabilir cihazlara kafa tutuyor. Eğer Google'ın işleri yolunda giderse birçok şirkete birden yeni bir cephe açılmış olacak. 2013 yılında 1500 dolara geliştiricilere satılacak cihaz, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da test edilmişti.

Amazon Web Services

Bundan tam beş yıl önce Amazon'un piyasaya sürdüğü Web Services adlı ürünün bire bir rakibi Google I/O etkinliğinde tanıtıldı. Google Compute Engine adındaki servis uygulamaların bulut bilişim üzerinden yönetilmesini sağlıyor. Özellikle geliştiricilerin kullandığı servis, veri başına ücret alacak. Google, Compute Engine servisiyle dolaylı yoldan değil, direkt olarak Amazon'a savaş açmış durumda. Google'ın ürünü yabana atılacak cinsten değil, ancak Amazon'un beş yıllık tecrübesini de unutmamak gerekiyor.

Facebook Etkinlikler

Google, konferansta Google+'ı unutmuş değil. Facebook'un Events (Etkinlikler) özelliğine rakip olacak bir yenilikle kullanıcı karşısına çıkan Google+'a etkinlikler bölümü eklendi. Google Takvim ile uyumlu hale getirilen Google+ Etkinlikler akıllı cihazlardan fotoğraf eklenmesine de olanak sağlıyor. Google bu yeni özellikle rekabet silahının ucunu Facebook'a yöneltmiş oluyor. Facebook'un 900 milyon kullanıcıya ulaştığı söylenen bu sahada Google+'ın zamana ihtiyacı olacak. Ancak Google+ Etkinlikler'in Google Takvim ile uyumlu hale getirilmesi sosyal ağa önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.