Girişim Fabrikası ikinci yılına çekirdek sermaye desteğiyle giriyor

Girişim Fabrikası ikinci yılına çekirdek sermaye desteğiyle giriyor

Türkiye'nin en aktif kuluçka merkezlerinden Girişim Fabrikası ilk yılını doldurdu ve ikinci yılında yeni iş ortaklarıyla çekirdek sermaye desteği vermeye başladığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl hayata geçen Girişim Fabrikası, bu yıl Doğa Girişim ve Tahincioğlu Holding’i de ortakları arasına ekledi ve yeni işleyiş modelini tanıttı. Buna göre programa kabul edilen girişimlere Doğa Girişim ve Tahincioğlu Holding tarafından 15 bin-30 bin TL arasında bir çekirdek sermaye desteği sağlanacak. Ayrıca bir çekirdek sermaye fonu kurulması da planlar arasında.

İlk yılın özeti Girişim Fabrikası geçen 1 yıl sonunda, 516 başvurudan, 47 tanesini kampa aldı ve 13 tanesini (5'i satişa başladı, 5'i beta/alfa tanıtım yaptı, 3'ü de ar-ge sürecinde) GF Girişimi olarak seçti. İlk yıl sonunda 1 girişim mezun edildi ve toplamda devletten 580 bin TL, melek yatırımcı ve risk sermayedarlarından 900 bin TL den yatırım toplandı.

Girişim Fabrikası, destek olduğu girişimlerde 38 kişinin istihdam edilmesine de aracı oldu.  Bu yıl devam kararı alınan girişim sayısı ise 2 (+1 şartlı) oldu. Bu girişimleri hem danışmanlık hem mali yönden daha iyi bir dönem bekliyor.

Fabrika'nın işleyişi Kısaca bahsetmek gerekirse söz konusu GF'nin iş hızlandırma programı (business accelaration program) altı ay sürüyor ve dört aşamadan oluşuyor. Teknolojilerin ticarileşme (ürün prototipinden satışa geçiş) sürecinde başlangıç aşamasındaki fikirlerin şirketleşmesi için çeşitli destekler (ofis desteği gibi) sağlanıyor.

Girişim Fabrikası'nın geçen yılın tecrübesiyle bu yıl daha sistemli bir çalışma çıkardığını bizzat katıldığım ekip çalışmalarında izleme şansı bulmuştum ve bu dönem seçilen girişimler bundan sonra da daha kararlı bir yol izleyecek gibi görünüyor. Zira yeni kamp ve çalışma süreci ile birlikte sunulan tohum yatırım bunu fırsatı sunuyor.

Girişimci üniversite modeli Bugünkü toplantıda Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut da yer alıyordu. Erkut, 3. kuşak üniversite modeli ile girişimciliğe önem verdiklerini, Türkiye’nin ilk ve tek Girişimcilik Lisans Programı ile öğrencilerinin yüzde 15’inin 5 yıl içerisinde etkin girişimciler olmasını dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Tahincioğlu Holding yıl sonuna kadar 5-6 yatırım yapacak

Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu ise girişimcilerin ve inovatif ar-ge projelerinin mutlak surette desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi ve doğru ekibe yatırım yapma ilkesiyle yıl sonuna kadar 5-6 yatırımın destekleyicisi olacaklarını paylaştı. Yatırımların çapını ise çekirdek sermaye seviyesinden, büyüme seviyesine kadar çok geniş bir yelpazede tutuklarını açıkladı.

İlk yıl 516 başvuru alan ve kampa katılan 47 girişimin 13'ünden 1'ini mezun eden Girişim Fabrikası, yeni dönem projelerinden 2 (+1) tanesiyle yola devam kararı aldı. Eğer 2012-2013 sezonuna başvurmak isterseniz girisimfabrikasi.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Bugünkü toplantıda yapılan sunuma da şuradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.