Elop budamaya devam ediyor: Nokia 2013'e kadar 10 bin kişiyi çıkaracak

Elop budamaya devam ediyor: Nokia 2013'e kadar 10 bin kişiyi çıkaracak

Akıllı telefon pazarında geri kalan Nokia'nın yapılanması tamamlandı sanıyorduk ama Finlandiyalı şirket yeni bir açıklamayla 2013 sonuna kadar 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Nokia, Windows Phone için imzayı attıktan sonra Symbian tarafını Accenture‘a devredeceğini açıklamış, çalışan sayısını optimize  etmeye ve masrafları azaltmak için toplamda 4 bin kişiyi bulacak işten çıkarmalara başlamıştı. Nokia, işten çıkarılacak çalışanlara, yeni bir iş bulma, kendi işini kurma veya kariyer gelişimi konusunda da destek olacağını da ifade etmişti.

Yapılan yeni açıklama ise şimdiye kadarki en büyük işten çıkarmalarının fitilini ateşliyor ve bu çalışanların ne yapacağı sorusunu akla getiriyor. Cihaz ve servis tarafında yapılacağı açıklanan işten çıkarmalar, Almanya ve Kanada'daki tesislerin kapatılması planıyla paralellik taşıyor.

Tesislerin sayısı azalıyor

Nokia, Salo'daki (Finland) tesisin kapatılmasıyla diğer birimlerdeki yenilenmenin ve şirketi yeniden boyutlandırmanın devam ettiğini tekrar hatırlatıyor. 10 bin kişilik bu küçülme 2012 ilk çeyrek verilerine göre (124,834 çalışan) Nokia'nın çalışan sayısını yaklaşık olarak 1/12 azaltması anlamına geliyor.

3. çeyrek öngörüleri de düşürüldü

Üst düzey bazı görevlendirmelerde değişikliğe giden Nokia, rekabetçi piyasa koşulları nedeniyle 3. çeyrek öngörülerini de aşağı çekti. 2. çeyrekteki sonuçların ilk çeyrekten düşük gelmesi yeni öngörüleri de olumsuz olumsuz etkilemiş..

Nokia'nın uzun dönemli rekabetçi kimliğini koruması için beklenen adımların atıldığını söyleyen eski Microsoft'lu Nokia CEO'su Stephen Elop, gelecekte Microsoft-Nokia anlaşmasından ayrılır veya bir pişmanlık açıklaması yapar mı bilinmez. Ancak şimdiye kadar yapılan budamalar o veya bu şekilde Nokia'yı canlandırmazsa Elop'un tarihteki yeri pek de parlak olmayacak.

Nokia içi en büyük umut halen baskın olduğu Türkiye gibi gelişen pazarlar. En azından Türkiye için Nokia'nın geliştirici tarafını toplamaya başlaması sevindirici. Ama Android'e karşı bir kaç üreticiyle birlikte rekabet ettiğini de unutmamak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.