2012’de şimdiden 6,5 milyar dolarlık mobil çıkış gerçekleşti

2012’de şimdiden 6,5 milyar dolarlık mobil çıkış gerçekleşti

Geçtiğimiz yıl mobil dünya için inanılmaz bir yıl oldu. Gerçekleşen toplam 15,5 milyar dolarlık çıkışlar mobil sektörü için tarihte benzeri görülmemiş bir karlılığı gösteriyordu. Fakat mobilin yükselişi aslında daha yeni başlıyor. Gelişmiş pazarlardaki hareketlenmenin ve çeşitliliğin yanı sıra, gelişmekte olan pazarlarda yaşanan hızlı büyümeler bu yılın da geçen yıla benzer bir manzaraya sahne olacağını şimdiden gösteriyor.

2001 yılında kurulan yatırım bankası Rutberg & Company’nin son yayınladığı rapora göre 2012 yılında bugüne kadar gerçekleşen mobil çıkışların değerinin 6,5 milyar doları bulduğunu gösteriyor. Yaklaşık olarak tam ortasında bulunduğumuz 2012’nin geri kalanında da bu hareketlilik devam edecek olursa, geçen yıl ki inanılmaz 15,5 milyar dolarlık baraja çok yaklaşılacağı ve belki de geçilebileceği görülebiliyor.

2012 yılı şimdiden 2001’den beri tüm yıllar incelendiğinde 2007, 2010 ve 2011 dışındaki tüm yılları geride bırakmış durumda. 2012’nin bu kadar hızlı başlamasına 19 firma neden oldu. Bunlardan tabi ki Instagram. Facebook’un 1 milyar doları gözden çıkardığı Instagram dışında Millennial Media’nın 1 milyar doların biraz üzerindeki halka arzı da rakamı yukarı çeken diğer bir faktör. Zynga’nın satın OMGPOP da listede yer alıyor.

2012’deki mobil çıkışlara bakıldığında ilginç detaylardan biri de 19 çıkıştan sadece 3 tanesinin halka arz ile gerçekleşmiş olması. Geri kalan 16 firma ise satın alma veya birleşme (M&A) yolu ile çıkış gerçekleştirmiş.

Rapordaki diğer önemli bir tablo da risk sermayesi yatırımları ve çıkışları 2001’den bugüne kadar bir arada gösteriyor. Bu tabloya göre son son 11,5 yıl içersinde çıkış yapan mobil firmalara gerçekleştirilen risk sermayesi yatırım miktarı toplam olarak 42 milyar dolar. Çıkışlarla ise toplam 68 milyar dolarlık gelir elde edilmiş. Yani çıkış değerleri yatırım değerlerinin yüzde 60’ından fazla…

Bu araştırma hem mobilin hızla önem ve değer kazanan bir sektör olduğunu, hem de yatırımcılar için dikkate değer bir alan olduğunu gösteriyor olması açısından son derece önemli. Exits Analysis

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.