Yeni sosyal ağ haritasında lider yine Facebook

Yeni sosyal ağ haritasında lider yine Facebook

Vincenzo Cosenza bu yıl da sosyal ağların dünya haritasını çizdi ve hangi sosyal ağların hangi ülkelere hakim olduğunu (en yoğun şekilde kullanıldığını) görselleştirdi.

2012 analizinde de Facebook'un dünya çapındaki hakimiyeti göze batıyor. Alexa ve Google Trends verilerinden faydalanan Cosenza, 137  ülkenin 126'sında Facebook'un lider olduğunu gösteriyor. Facebook'un kendini kabul ettiremediği 2 büyük ülke tahmin edeceğiniz gibi Rusya ve Çin.

Rusya'da ilk iki sırayı Odnoklassniki ve Vkontakte'ye kaptırıp üçüncü olan Facebook, Çin'de engelli olduğu için zaten ilk üçe girme gibi bir şansı olmuyor. Facebook'ta 845 milyon aktif kullanıcı olduğu bilgisini veren Cosenza, Çin'deki ilk üç sosyal ağı QZone (560 milyon) Tencent Weibo (337 milyon) ve Sina Weibo (334 milyon) olarak sıralıyor.

Türkiye herkesin bildiği üzere Facebook'un hakimiyetinde. Almanya ise yerel sosyal ağların dikkat çektiği nadir ülkelerden.

2011 Haziran ayından bu yana Brezilya gibi büyük bir ülkeyi ve nispeten bir kaç küçük ülkeyi de fetheden Facebook'u, genel olarak Twitter, Linkedin ve Badoo takip ediyor.

İran'da da Facebook'un ilk sırada olmadığı görülüyor ki (ilk sırada Cloob.com var), bunun sebebi engellemeler olarak not ediliyor. "Google+ hiç bir ülkede ilk üçe giremiyor mu?" sorusu akla gelirken, Cosenza Google+ verilerine Google Trends üzerinden erişemediğini paylaşarak konuya açıklık getiriyor.

Aşağıdaki hareketli görselde yıllar arasındaki değişimi görebilirsiniz. Haritaya bir kaç ekleme daha yapan Cosenza, 2009'dan bu yana 17 büyük sosyal ağ sayısının 7'ye düştüğünü gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.