İşverenler sosyal medya ile hala barışamadı [İnfografik]

İşverenler sosyal medya ile hala barışamadı [İnfografik]

Sosyal medyayı seviyoruz, bu konuda bir sürpriz yok. Fakat yapılan bir araştırmaya göre firmaların sosyal medya ile ilişkileri sanıldığından biraz daha karışık… Bir yandan markaların tanıtımı ve kullanıcılar, tüketiciler ile doğrudan bir buluşma imkanı sağladığı için firmalar sosyal medyayı çok seviyor ve her geçen yıl bu alandaki pazarlama bütçelerini artırıyorlar.

Diğer yandan ise söz konusu çalışanların sosyal medyayı kullanmaları olduğunda tutumları biraz daha farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. PayScale’in hazırladığı ve sonuçlarını bir infografik olarak sunduğu araştırmaya göre firmaların yüzde 42’si çalışanların iş yerinden herhangi bir sosyal ağ sitesine erişmesine karşı çıkıyor. Bir sosyal medya politikasına sahip olan firmaların oranı ise yüzde 53 seviyesinde.

Her şeyin gerçek zamanlı ve tüm diğer kullanıcıların gözleri önünde şekillenmesini sağlayan sosyal medya ve iş yerindeki kullanımını düzenleyen resmi bir politikaya sahip olma alışkanlığı küçük firmalarda daha yaygın görülen bir uygulama. Küçük firmaların yüzde 57’si, orta ölçekteki firmaların yüzde 52’si ve büyük firmaların yüzde 47’si çalışanlarına bu konuda kurumsal bir politikayı benimsemiş durumda.

Çalışanlar için sosyal medya kullanım koşullarını tanımlayan bu düzenlemeler Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 65’inde, üretim yapan firmaların yüzde 62’sinde ve işletmelere destek sağlayan kurumların yüzde 59’unda uygulanıyor.

Enerji alanında faaliyet gösteren firmaların yüzde 71’i sosyal medyaya kesin bir şekilde hayır derken, medya sektörü yüzde 59 ile sosyal medya kullanımının en çok desteklendiği alan olarak göze çarpıyor.

İş yerinde sosyal medya kullanımı konusunda büyük kısmı çok da hevesli olmayan iş verenler, söz konusu işe alımlar olduğunda potansiyel yeni çalışanlar hakkında sıklıkla sosyal ağlarda araştırma yapmayı tercih ediyorlar. Küçük firmalarda bu oran yüzde 65’lere ulaşırken, orta ölçekteki işletmelerde yüzde 51, büyük firmalarda ise yüzde 44 oranında. Bu firmaların yüzde 80’inin ilk baktığı adres ise LinkedIn.

Yeni personel alımlarında sosyal medyayı tercih etmeyenler de var. Toptan satış ile uğraşan firmaların yüzde 36’sı, emlak sektöründekilerin yüzde 31’i ve inşaat sektöründe yer alan firmaların sadece yüzde 29’u yeni eleman alırken sosyal medyaya göz atmayı tercih ediyorlar.

Çalışanlar içinse sosyal medya gündelik yaşamlarının bir parçası haline gelmiş durumda. 80’lerin başları ve 90’ların sonları arasında doğan Y kuşağı temsilcilerinin yüzde 40’ı için bir iş yerinde sosyal medya kullanım hakkı, alacakları yüksek maaştan daha önemli. Yaşları daha ileri olan kullanıcılar için de durum farklı değil, 55 yaş ve üzeri çalışanların yarısı iş yerlerinde her gün sosyal ağ sitelerini ziyaret ediyorlar.

Sonuç olarak sosyal medya içerisinde bulunduğumuz çağın bir gerçeği. Bazı sektörler için diğerlerine oranla daha fazla katkıda bulunuyor olabilir ama önemli olan çalışanların beklentileri olduğunda sosyal medyayı yasaklamak bundan çok da uzun süre sürdürülebilir bir politika gibi görünmüyor. İzlenebilecek en sağlıklı yöntem ise firmaların kendi koşullarına ve çalışanların beklentilerine göre dengeli bir şekilde düzenlenmiş bir kurumsal sosyal medya politikasına sahip olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.