Yandex Türkiye Haritalar API'si ile konumunu güçlendirecek [Güncelleme]

Yandex Türkiye Haritalar API'si ile konumunu güçlendirecek [Güncelleme]

Rus arama motoru devi Yandex son aylarda bir çok yenilikle karşımıza çıktı. Bu yenilikler genellikle son kullanıcıya temas eden hizmetlerden ibaretti. Bugün devreye sunulan yenilik ise Yandex'in Türkiye'deki nüfuzunu arttıracak bir gelişme.

Yandex, Türkiye'de de harita servisinin uygulama programlama arayüzünü (API) hizmete web geliştiricilerinin hizmetine sunuyor. Yandex.Haritalar API'si Yandex'in haritalarını herhangi bir web sitesinde farklı şekillerde görebileceğimiz anlamına geliyor.

Sıradan kullanıcılar bir adres işaretlemek için Yandex.Haritalar API'sini kullanabileceği gibi web geliştiriciler de harita tabanlı hizmetleri için bu API'den faydalanabilir. Örneğin Yandex de kendi ofislerini iletişim sayfasına yerleştirmiş durumda.

Yandex.Haritalar API'si bir çok noktayı belirlemeye imkan tanıdığı için ister şubelerinizi tek bir haritada gösterebilir, isterseniz fırsat sitenizdeki indirim mekanlarını Yandex.Haritalar ile gösterebilirsiniz.

Harita üzerinde fotoğrafları görüntüleme ve arama işlevi de bulunuyor ve Yandex bu sayede bir ticaret rehberi hazırlamanın veya bir sosyal ağ için harita üzerinde arkadaş aramak gibi farklı konumsal hizmetlerin de verilebileceğini söylüyor.

Yandex geçtiğimiz ay devreye aldığı şirket aramaları özelliği ve kısa süre önce haritalarını görsel ve derinlik açılarından güncellemişti. Şimdi görüyoruz ki bu adımlar API hizmeti için bir ön hazırlık olmuş ve şu an Google'ın en az arama motoru tarafı kadar hakim olduğu bir alana da rekabet getirmiş.

Yandex ne durumda?

Yandex'in Türkiye'ye özel API'lerine api.yandex.com.tr adresinden ulaşabileceğinizi hatırlattıktan sonra arama motoru tarafında da Mart ayında Yandex'in Türkiye'de günlük ortalama 390 bin kullanıcıya ulaştığını hatırlatalım.

Yandex'in günlük ortalama ziyaretçi sayısı Ocak ayında 200 bindi ve Yandex CTO'su Ilya Segalovich Türkiye operasyonlarıyla ilgili olarak 1 Mayıs'ta WSJ'ye yaptığı açıklamada, henüz yüzde 1'in altında pazar payına sahip olduklarına ama 1 yıl sonuna kadar yüzde 5 ve ardından yüzde 20-30 pazar payını hedeflediklerini açıklamıştı.

Yandex'in Mart ayında anatilik servisi Metrica'yı açtığını, Nisan ayında iPhone e-posta uygulamasını Türkçe olarak hizmete soktuğunu, Mayıs'ta İzmir'i Panorama servisine dahil ettiğini ve kısa süre önce İstanbul sokaklarında 12 dev LED ekranda trafik bilgisi sunmaya başladığını da ekleyelim ve istikrarlı yerel faaliyetlerini istenilen sonuçları verip vermeyeceğini zamana bırakalım..

GÜNCELLEME: Alisher Hasanov'un GQ dergisine verdiği bilgiye göre Türkiye'de ayda 5 milyar kez herhangi bir arama kutucuğu kullanılıyor ve Yandex bunun 30 milyonunu karşılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.