Sivil toplum kuruluşları için iki yeni alan adı uzantısı geliyor

Sivil toplum kuruluşları için iki yeni alan adı uzantısı geliyor

ICANN’in farklı dönemlerde farklı alan adı uzantılarını kullanıma açmasının nedenlerinden ilki farklı ihtiyaçlara ve konseptlere sahip web sitelerinin birbirlerinden kolay bir şekilde ayrılabilmesi. Örneğin ticari kurumlar için uygun olan .COM, sadece ağlara özel olarak düşünülen .NET, ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar için sunulan .ORG gibi.

Fakat artan talep ile birlikte bu ayrımlar giderek silikleşmeye başladı, çoğu kullanıcı anlamlı bir alan adına sahip olabilmek için uzantıyı göz ardı etmeyi tercih eder hale geldi. Ayrıca markasını korumak isteyen firma sahipleri alan adlarının .NET, .ORG ve daha pek çok uzantısını bir arada alma yoluna gidiyorlar.

.COM ve .NET için bu bir sorun olmayabilir ama .org uzantısını yöneten Public Interest Registry (PIR) bu duruma düzeltmek adına 2 yeni alan adı uzantısı için başvuruda bulundu.

PIR’nin kullanıma açılmasını talep ettiği iki uzantı .NGO ve .OGN temel olarak sivil toplum kuruluşları (İngilizce’de Non-governmental organization – NGO. ONG ise aynı kısaltmanın pek çok Latin dilindeki karşılığı) için düşünülmüş. Aslında .ORG uzantısının amacı da bundan farklı değil ama kaydın herkese açık olması ve yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı .ORG uzantısı ile ulaşılması hedeflenen ayrım çoktan ortadan kayboldu. Bugün internetin en popüler üçüncü alan adı uzantısı olan .ORG ile biten 10 milyona yakın alan adı kaydedilmiş durumda.

Bu kez aynı duruma düşmek istemeyen PIR kayıt işlemini kapalı olarak gerçekleştirecek ve sadece gerçekten sivil toplum kuruluşu olduğunu ispatlayabilen kurumlar bu uzantıları kullanmaya hak kazanacaklar.

Aralarında PIR’in yeni başvurularının da bulunduğu ve 30 Mayıs’a kadar gerçekleşen yeni alan adı uzantısı başvurularını ICANN 13 Haziran’da resmen açıklayacak ve 2013 başlarında kullanıma başlaması beklenen bu yeni uzantıların hangileri olduğunu da görmüş olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.