Aşağı yukarı her bireyin aktif olarak internet kullandığı bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Bu tezi destekleyen bir araştırma IAB'den geldi. Araştırma, Avrupa'da yaşayan her 3 kişiden 2'sinin internet kullanıcısı olduğunu ortaya koyuyor.
IAB Avrupa'nın son paylaştığı rakamlara göre 427 milyon Avrupalı online durumda. 28 Avrupa ülkesinden gerçekleştirilen araştırma, toplam nüfusun yüzde 65'inin internete bağlandığını gösteriyor. Avrupalılar sırasıyla bilgisayar, akıllı telefon, tablet bilgisayar ve oyun konsolları gibi cihazlarla internete bağlanmayı tercih ediyor. Ancak online kullanıcıların yüzde 37'si yani neredeyse üçte biri internete birden fazla cihazla bağlanmayı tercih ediyor.
İnternete bilgisayarla giren ülkelerin başında Norveç ve İsviçre geliyor. Bu ülkelerdeki kullanıcıların bilgisayarla internete bağlanma oranının yüzde 89 olduğunu görüyoruz. İngiltere ve İsveç'te mobil cihazlarla internete bağlanma oranı daha fazla. Bu ülkelerdeki internet kullanıcılarının hemen hemen yüzde 60'ı mobil cihazlarla online oluyor. Daha ayrıntılı bilgiler için aşağıdaki tabloyu incelebilirsiniz.
Araştırmanın detaylarında Avrupalıların haftalık internete bağlı kalma sürelerine yer verildiğini görüyoruz. Buna göre Avrupa ülkelerinde yaşayan internet kullanıcıları haftalık ortalama 14.8 saat internete bağlı kalıyor.
Peki Avrupalılar, konvansiyonel araçlara göre interneti nasıl kullanıyor. Her 10 Avrupalı'dan 9'u, haberleri online medya platformlarından takip ediyor. Avrupa'da yaşayan internet kullanıcıları araştırmalarını elektronik bilgi kaynakları satın alarak gerçekleştiriyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 87'i internetten alışveriş gerçekleştiriliyor. Avrupa ülkelerindeki internet kullanıcılarının yaş ve cinsiyet kategorilerine göre içerik tüketim oranlarını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.
İnternet kullanıcı sayısından bahsediyorsak, dijital reklamcılık pazarına da değinmemiz gerekiyor. Avrupa'daki online reklamcılık sektörü 21 milyar euroya ulaşmış durumda. Bu rakamlar Avrupa ülkelerinin internet sektöründe hala doyum noktasına ulaşmadığını gösteriyor. Avrupa ülkelerinde ufak da olsa bir büyüme kapasitesi hala mevcut.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap