Instagram artık 1 milyar dolar etmiyor

Facebook borsada kan kaybetmeye devam ediyor. Facebook, dün borsada yaklaşık yüzde 10 değer kaybıyla hisse başı 28.84 dolara kadar geriledi. Bu düşüşle beraber Instagram'a verilen 23 milyon adet Facebook hissesi aklımıza geliyor. Yaptığımız hesaplara göre Instragram artık 1 milyar dolar etmiyor.

Facebook, Instagtram'ı satın alırken 300 milyon doları nakit olmak üzere anlaşmanın yüzde 70'ine denk gelen 23 milyon adet hisse vermişti. O dönemde Facebook'un hisseleri SEC ile paylaşılan S-1 dökümanında değer kazanmıştı ve 30.89 dolar değerlemeye sahipti.

Kısacası Instram'a verilen 23 milyon hisse 710 milyon 470 bin dolara denk geliyordu. 300 milyon dolar nakiti de hesaba kattığımızda Instagram, 1 milyar 10 milyon 470 bin dolar değere ulaşmıştı. Hatta Facebook'un borsaya açılış değeri üzerinden hesapladığımızda Instagram'ın değeri 1 milyar 474 milyon dolara kadar yükselmişti.

Ancak borsada işler ters gitti ve Instragram'ın 1 milyar dolarlık değeri mazi de kaldı. Dün NASDAQ endeksinde işlem gören Facebook hissleri yüzde 9.62 düşüşle 28.84 dolara kadar geriledi. Facebook borsada günün dip seviyesini görmüş oldu.

Instagram'a verilen 23 milyon hissenin değerine baktığımızdaysa toplamda 663 milyon 320 bin dolara düşmüş oldu. Hesaba nakit verilen 300 milyon doları da katarsak, Instagram'ın değerinin 963 milyon 320 bin dolara kadar gerilediğini ifade edebiliriz.

Parantez içinde bir bilgi daha vermek gerekirse Facebook, 'after hours' yani seans sonrası işlemlerde de değer kaybetmeye devam etti. Tahminlerimize göre şirket bugün de borsa da kaybetmeye devam edecek.

Facebook'un borsa performası doğal olarak şirketin toplam değerini de düşürdü. Bu konuda yaptığımız hesaplamaları paylaşmak istiyoruz. Şirket borsaya açıldığında hisse başı 38 dolardan toplamda 115 milyar dolar ediyordu. Ancak dünkü düşüşle şirketin değerinin 78.9 milyar dolara kadar gerilediğini görüyoruz. Dolayısıyla Facebook iki haftada 35 milyar dolar civarı bir değer kaybına uğramış oldu.

Gelecekte ne olur şimdiden tahmin etmek zor. Ancak kısa vadede şitketin borsada değer kazanması oldukça zor görünüyor. Finans çevrelerinin yorumlarının bu yönde olduğunu paylaşmak istiyoruz.

Yaklaşık 6 milyar dolar aktif büyüklükle operasyonlarını sürdüren bir şirketin 104 milyar dolar değerle halka açılması hayalperestlikti. Borsadaki düşüşün ana sebebi bu. Ancak halka açılmadan şirketin değerlemesinde de yapılan bazı 'hata'lar şirketin borsada kaybetmesini hızlandırdı diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.