Teknoloji şirketlerinin 'marka' zaferi [İnfografik]

Teknoloji şirketlerinin 'marka' zaferi [İnfografik]

2011 şirketlerin değerlerinden çokça konuştuğumuz bir yıl oldu. Özellikle Apple'ın piyasaya sürdüğü yeni ürünlerle satışını artırarak borsada başarılı olması, şirketi dünyanın en değerli şirketi statüsüne yükseltti. Konuştuğumuz bu değerler şirketlerin genelde hisse bazında  değerleri. Bir de 'marka değeri' konusu var. Apple marka değeri kategorisinde de birinci sırada yer alıyor.

Millward Brown'un hazırladığı 'Dünyanın en değerli 100 markası' listesinin zirvesindeki Apple'ı yine iki teknoloji şirketi izliyor. Apple'ın marka değeri son bir yılda yüzde 19 artarak yaklaşık 184 milyar dolara çıkmış. İkinci sıradaysa 115 milyar dolar civarındaki marka değeriyle IBM bulunuyor. Üçüncü sıradaki Google 107 milyar dolar marka değerine sahip.

İlk 10 firmanın 7'sinin teknoloji firması olması çarpıcı bir nokta. Listede ilk üç dışında Microsoft, AT&T, Verizon ve China Mobile gibi teknoloji şirketleri de yer alıyor.

Fastfood sektöründe bulunan McDonald's 95 milyar dolar değerle kendisine dördüncü sırada yer bulabilmiş durumda. Altıncı sıradaysa yaklaşık 74 milyar dolar değeri bulunan CocaCola var. Malboro ise 73 milyar civarındaki değerle listenin yedinci sırada.

Halka arzla adından sık sık söz ettiren Facebook ise marka değeri konusunda henüz listede değil. Ancak araştırmada Facebook'un marka değerinin hızla büyüdüğü, son bir yılda yüzde 74 arttığı paylaşılıyor. Facebook, aynı zamanda geçen seneden bu yana marka değeri en fazla değer kazanan şirket.

Sıralama şirketlerin toplam değerlerinin yanı sıra kullanıcıların markaya olan sadakati, bilinirlik ve imaja ilişkin verileri de baz alıyor.

Teknoloji şirketlerinin milyarlık değerlere ulaşması 'balon' söylentilerini arttırıyor olabilir. Ancak balon söylentileri yukarıda bahsedilen şirketlerin başarısını gölgede bırakmamalı. Çok yakında Facebook gibi şirketlerin ilk 10'da kendilerine yer bulması teknoloji sektörü dışındaki şirketleri daha arka sıralara itebilir.

Millward Brown'un hazırladığı infografiği aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.