Borsaya giriş değerinde ilk sıra Facebook'un; peki ya diğerleri? [Rapor]

Borsaya giriş değerinde ilk sıra Facebook'un; peki ya diğerleri? [Rapor]

Nihayet Facebook'un borsaya açılma günü geldi çattı. Mark Zuckerberg terliklerini çıkartıp, takım elbisesini giyip, Nasdaq'a ilk adımını atacak ve gongu çalacak. Buraya kadar aslında herşey sıradan gibi görünüyor. Ancak dün açıklanan Facebook'un değerinin 104 milyar dolar olması sıradan bir olay değil. Çünkü Facebook ABD tarihinde bir ilk gerçekleştirerek, borsaya açılan en değerli şirket oluyor.

Yazımızda ilk olarak halka açılmış teknoloji şirketlerini değerlendiriyoruz. Teknoloji şirketlerinin bir çoğunun borsada sınıfta kalmış olduğunu görürüyoruz. Şu ana kadar hakla açılmış 1 milyar dolar üstü değere sahip olan şirketler arasında sadece Google ve Yandex'in başarıya ulaştığını söylemek mümkün.

Halka açılmış teknoloji şirketlerinin borsa performansları:

  • Google: Ağutos 2004 yılında borsaya açılan Google'ın o dönemdeki değeri 23 milyar dolardı. Şirketin şu anki değeriyse yaklaşık 200 milyar dolar.
  • Yandex: Şirket, 2011 yılı Mayıs ayında 8 milyar dolar değerlemeyle halka açıldı. Şirketin şu anki değeri 37.5 milyar dolar civarında bulunuyor.
  • Zynga: Facebook'a rehber olacak bir halka açılmaydı. Aralık 2011'de 7 milyar dolar değerle borsa giriş yapan şirketin şu anki değeri yaklaşık 6.3 milyar dolar.
  • RenRen: Çin'in Facebook'u olarak anılıyor. RenRen, 2011 yılı Mayıs ayında 7.4 milyar dolar değerle halka açılmıştı. Ancak şirket büyük değer kayıplarıyla 2.3 milyar dolar değere kadar gerilemiş durumda.
  • Groupon: Fırsat sitelerinin öncüsü Groupon, Kasım 2011'de halka açılmıştı. Şirketin o dönemdeki değeri yaklaşık 13 milyar dolardı. Şirketin Mayıs ayı itibariyle değerinin 7.8 milyara kadar gerilediğini görüyoruz.
  • LinkedIn: Sosyal ağların arasında ilk olarak LinkedIn'in halka açıldığını söyleyebiliriz. 2011 Mayıs ayında 3 milyar dolar değerle borsaya giren şirketin, şu anda ulaştığı değer yaklaşık 7 milyar dolar.

ABD tarihinde halka açılmış en değerli şirket dediğimiz Facebook, sadece teknoloji değil tüm sektörlerdeki şirketlere fark atıyor. Şu an kadar 104 milyar dolar değer ile açılan Facebook'tan başka bir şirket yok. Facebook'a en yakın değerle halka açılan şirket olarak 60 milyar dolarla kargo şirketi UPS'i görüyoruz. UPS'in ardından 58 milyar dolar değerle halka açılan GSM operatörü AT&T geliyor.

ABD tarihinde halkla açılan en değerli şirketler:

  • UPS: Küresel çapta kargo sektöründe olan şirket 1999 yılında yaklaşık 60 milyar dolar değerle borsaya giriş yapmıştı. Şirketin şu anki toplam değeri yaklaşık olarak 71 milyar dolar civarında.
  • AT&T: ABD'nin en güçlü GSM operatörü olan şirket, 2000 yılında borsaya 'merhaba' demişti. Şirketin o dönemki değeri 58 milyar dolar civarındaydı. AT&T'nin şu anki değeri yaklaşık 195 miyar dolar.
  • Kraft Foods: Yiyecek sektöründe bulunan Kraft Foods, 2001 yılında yaklaşık 53 milyar dolar değerle borsaya açılmıştı. Şirketin bugün itibariyle değerinin yaklaşık 68 milyar dolar olarak görüyoruz.
  • General Motors: Chevrolet, Cadillac ve GMC gibi markalarda otomobil üretimi yapan General Motors, 49 milyar dolar değerle 2010 yılında borsaya açılmıştı. ABD krizinin vurduğu şirketin şu anki değeri 33 milyar dolar civarında.
  • Visa: Ödeme sistemlerinin dünyadaki öncü şirketlerinden biri olan Visa'nın borsaya açıldığı tarih olan 2008 yılında 42 milyar dolar civarındaydı. Şirketin şu anki değerinin yaklaşık 93 milyar dolar olduğunu paylaşmak istiyoruz.

Yukarıda da paylaştığımız verilerden görüldüğü üzere Facebook rekor bir değerle borsaya açılıyor. Facebook hisse senetlerine olan talepten, şirketin kısa vadede değer kaybetmeyeceği ortada. Ancak uzun vadede Nasdaq'ta işlem gören diğer şirketler gibi değer kaybına uğraması da mümkün. Zuckerberg'ün bu gün gong'tan sonra geri dönüşü olamayan bir yarışın da başlamış olacağını söylemek istiyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.