Facebook, Groupon ve Zynga ilk çeyrekte 21 satın almaya imza attı

Facebook, Groupon ve Zynga ilk çeyrekte 21 satın almaya imza attı

Facebook, Groupon ve Zynga gibi büyük şirketler, büyük balık küçük balığı yer misali pazarda yerlerini güçlendiriyor. Bahsi geçen üç şirket internet sektöründe deyim yerindeyse Jaws gibi ilerliyor ve agresif satın almalarla birçok küçük şirketi bünyesine katıp hayatına son veriyor.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Facebook, Groupon ve Zynga 2012 yılı ilk çeyrekte toplamda 21 satın almaya imza atmış durumda. Bu şirketlerin geçen sene aynı döneme göre satın aldıkları şirket sayısına baktığımızdaysa neredeyse iki katlık bir artışın olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bu üç şirketten finansal hacim ve satın aldığı şirket sayısı bakımından Facebook öne çıkıyor. Facebook 2012 yılı ilk çeyrekte toplamda 12 şirket almış durumda. Şirketin 2011 yılı başından beri imza attığı satın alma anlaşması 12. Bu rakamlarda da görüldüğü üzere Facebook 2011 yılında toplam aldığı satın alma anlaşmasını 2012 ilk çeyrekte gerçekleştirmiş durumda.  Halka açılacak bir şirket için bu denli satın almaya imza atmasının şaşırtıcı olmadığını paylaşmak istiyoruz.

Bilindiği üzere Facebook, her ne kadar tamamını nakit ödemese de 1 milyar dolar değerlemeyle Instagram'ı satın almıştı. Facebook'un listede dikkat çeken diğer bir satın almasının Glancee olduğunu söyleyebiliriz. İki tarafta bu anlaşmanın miktarı konusunda açıklama yapmadığını belirtmek istiyoruz. Ancak Glancee'in özellikle çalışan kalifiye elemanlar konusunda önemli bir şirket olduğunu ifade edebiliriz.

Geriye kalan 9 satın alma anlaşmasının ikisini Zynga, yedisiniyse Groupon tarafından gerçekleştirildiğini paylaşmak istiyoruz. Zynga bilindiği üzere Draw Something oyunu yapımcısı Omgpop'u satın alarak isminden söz ettirmişti. 210 milyon dolara imzalanan satın alma anlaşması, Zynga'nın toplam trafiğini yüzde 25 arttırdığını paylaşmıştık. Zynga'nın satın aldığı diğer şirketse mobil oyun geliştiricisi Wild Needle oldu.

Groupon'un satın almalarına baktığımızdaysa mobil ödeme sistemleri geliştiricisi Kima Labs'ı satın almasının ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Groupon'un 2012 yılı ilk çeyrekte satın aldığı şirket sayısı, 2011 yılında toplam aldığı şirket sayısına eşit. Şirketin ilk çeyrekte satın aldığı şirketlerin finansal hacmine baktığımızda büyük rakamlardan bahsedemiyoruz. Groupon'un yaklaşık 28 milyon dolarlık küçük girişimleri tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Parantez içinde Google'ın aynı dönemde 13 satın alma işlemi gerçekleştirdiğini paylaşmak istiyoruz.

Facebook, Groupon ve Zynga'nın satın alma performansları*

2012 yılına girerken internet sektöründe satın almaların ve birleşmelerin artacağı bir yıl olacağı söyleniyordu. Yukarıda paylaştığımız bilgiler bu öngörüyü doğruluyor. Büyük balık, küçük balığı yiyecek mi gelecek yıllarda göreceğiz. Ancak şu anda yukarıda bahsi geçen şirketlerin hemen hemen hepsi satın alma anlaşmasından sonra kapanmış durumda. Girişim ekosisteminin büyümesinde küçük şirketlerin oynadığı rolü görmezden gelinmemesi gerekiyor.

* Görsel kaynak: Wall Street Journal

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.