Kullanıcının gözdesi fotoğraf ve video uygulamaları

Kullanıcının gözdesi fotoğraf ve video uygulamaları

"Çekiyorum. Çektim." Son zamanlarda akıllı telefon kullanıcıların en çok kullandığı sözlerden biri bu oldu. Özellikle Facebook'un Instagram'ı satın almasından sonra bütün gözler fotoğraf ve video paylaşım uygulamalarına çevrildi. İşin gerçeği fotoğraf ve video paylaşım uygulamalarının zaten aylardır en popüler uygulamalar arasında ilk sıralarda olduğu ve gittikçe de yükseldikleri.

Flurry'nin yaptığı araştırmaya göre Ekim 2011- Mart 2012 arası fotoğraf ve video uygulamalarında geçirilen süre yüzde 89 oranında artış gösterdi. Böylece fotoğraf ve video uygulamalarının bütün kategoriler arasında en fazla artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

Aktif kullanıcıların uygulamalarda geçirdiği süre bakımından ikinci en fazla artış müzik kategorisinde gerçekleşti. Aynı dönemde müzik kategorisinin yüzde 72 oranında büyüme kaydettiği görülüyor. Üçüncü büyüme kaydeden kategoriyse üretkenlik uygulamaları. Keynote, Apple Pages gibi uygulamaların olduğu bu kategori yüzde 66 oranında büyümüş. Dördüncü sıradaysa yüzde 54 büyüyen sosyal ağ uygulamaları var. Son sırada yüzde 40 büyüme oranıyla eğlence kategorisi bulunuyor.

Yukarıda paylaştığımız grafikte görüldüğü üzere oyun kategorisi sıralamada yer almıyor. Yani oyun kategorisinde kullanıcıların geçirdiği süredeki büyüme yüzde 40 seviyesinin altında bulunuyor. Bu veriden yola çıkarak oyun kategorisinin doyum noktasına doğru ilerlediği yorumu yapılabilir. Özellikle uygulama geliştiricilerinin hangi kategori üzerine çalışması gerektiği konusunda yukarıdaki grafik bir fikir verebileceğini düşünüyoruz.

Aktif kullanıcıların aylık bazda fotoğraf ve video uygulamalarında geçirdiği süreye baktığımızda sürekli bir artışın olduğunu görüyoruz. 2011 yılı haziran ayında bu uygulamalarda ayda ortalama 87 dakika geçiren kullanıcılar, 2012 yılı Mart ayında 231 dakika harcamış. En büyük artışın Şubat-Mart ayları arasında gerçekleştiğini belirtmek istiyoruz.

Bilindiği üzere Facebook fotoğraf ve video uygulamalarındaki büyümenin farkına vararak oldukça ses getiren bir satın almayla popüler fotoğraf uygulaması Instagram'i bünyesine katmıştı. Şirketin video tarafında da arayışta olduğu, özellikle Facebook CEO'su Mark Zukckerberg'in Viddy'ye üye olarak uygulamayı denemeye başlaması akıllara yeni bir satın almanın olacağı ihtimalini getiriyor.

Fotoğraf ve video kategorisindeki büyüme ne kadar devam eder bilimiyoruz. Ancak kısa dönemde bu uygulamaların popülaritesini koruyacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.