KOBİ’ler online alışveriş dünyasında yerlerini alır mı?

KOBİ’ler online alışveriş dünyasında yerlerini alır mı?

Konuk yazarımız Emre Çorbacı, Yeniçarşım.com'un Genel Koordinatörlüğünü yürütmektedir.

Türkiye’de e-ticaretin hızla yaygınlaştığı ve perakende sektörü içinde e-ticaretin payının giderek arttığı bilinmektedir. Çok dinamik bir yapıya sahip olan Türk e-ticaret sektörü dünyada büyüyen bir pazardır. Peki KOBİ’ler bu hızla büyüyen e-ticaret pazarında yerlerini alabiliyor mu? Bu sorunun cevabı sadece yeni fırsatlar kollayan KOBİ’ler açısından değil, e-ticaretin geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’de e-ticaret pazarına baktığımız zaman yabancı yatırımcılar ve marka sahiplerinin birleşerek kurdukları e-ticaret siteleri başta olmak üzere pek çok güçlü ve etkili oyuncunun olduğunu görmekteyiz. Türk e-ticaret pazarının sunduğu fırsatlar, sadece yabancı yatırımcıların değil, son dönemde markaların da ilgisini  çekmektedir. Artık markalar da tek başlarına yada bir araya gelerek online alışveriş sitesi kurmakta ve mağazaların yanı sıra ürünlerini internet üzerinden kullanıcılara sunmayı tercih etmektedir.

Türkiye’deki e-ticaret sektöründeki oyuncu profillerinde daha az karşımıza çıkan şey ise KOBİ’ler. Online alışverişte aktif bir şekilde yer alarak ürünlerini sunmak bir yana 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun zorunlu tuttuğu şirket internet sitesine de henüz sahip olmayan pek çok KOBİ var. KOBİ’ler online alışverişin potansiyelini hızla fark ederek e-ticarete ilgi göstermekte.

E-ticaretin sunduğu fırsatları görerek online alışveriş dünyasında yerini almak isteyen KOBİ’ler çoğu zaman ürünlerini müşterileriyle buluşturacak güvenli platformdan ve teknik detaylarda kayboldukları için zorluk çekmektedir. KOBİ’leri online alışveriş dünyasının fırsatlarını kullanmaktan alıkoyan bir diğer şey de teknik bilgi. Bu noktada KOBİ’lerin imdadına bünyesinde mağaza açma imkanı veren e-ticaret siteleri yetişiyor. Bu e-ticaret siteleri sayesinde bugüne kadar e-ticaret yapma fırsatı bulamayan mağaza sahipleri, yeni bir kanaldan daha fazla müşteriye ulaşma fırsatı buluyor.

Bugün Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı ve 5-6 milyon online alışveriş kullanıcısı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde hem online alışveriş siteleri çeşitlenecek hem de online alışveriş kullanıcılarının sayısı artacak. Bu dinamik e-ticaret dünyasında KOBİ’lerin de kendilerine sağlam bir yer bulmaları ve geniş online alışveriş kullanıcısı kitlesine ulaşmaları büyük önem taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.