Sosyal medyanın Bir Silgi Bir Kalem ile imtihanı

Sosyal medyanın Bir Silgi Bir Kalem ile imtihanı

Bu yılın başında özellikle Türkiye'nin doğusundaki okulların (öğrencilerin) ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Birsilgibirkalem.org'dan haberdar olmuştuk. Aradan geçen yaklaşık 4 ay sürede gördük ki proje daha fazla bilinirliğe, sosyal medya etkisine ve bağışçıya ihtiyaç duyuyor.

Bilmeyenler için kısaca sistemin işleyişinden bahsedelim. Birsilgibirkalem.org'da sisteme kayıt yaptıran okullar ilan verir gibi ihtiyaçlarını giriyorlar. Kayıt olan bireysel veya kurumsal bağışçılar ise bu ihtiyaçları karşılamayı üstlenerek gerekli ürün gönderimini sağlıyor.

Bugüne kadar hem geleneksel medyada hem de internet medyasında kendine yer bulan girişim ulusal ve yerel televizyon kanallarına, gazetelere konu olmuş. Proje sosyal medya mecralarında 12 oyuncu, bazı blogcular ve Twitter ünlüleri üzerinden de tanıtım yapmış ancak tüm bu aktiviteler ile bağışçı sayısını ancak bin kişi arttırabilmiş. Bu sayı şu anki mevcut bağışçı sayısının yaklaşık yüzde 50'si olsa da projenin isminin ulaştığı kitleye bakıldığında oldukça ufak kalıyor.

Bir yardım platformu olarak nitelendireceğimiz sisteme kayıtlı 600'den fazla okul, yüzde 40-45'i karşılanan toplam 500'den fazla istek var. Milli Eğitim Bakanlığı projeyi destekliyor ama sistemdeki isteklerin uzun süre açık kalmaması ve hızlı karşılanabilmesi için henüz Türkiye çapında tüm okullara duyuru yapılmamış. Zira şu an beklemede olan kırtasiye malzemeleri gibi küçük ihtiyaçların henüz karşılanmadığı düşünülürse bu bekleyişin mantıklı olduğunu söylemek gerekiyor.

Sosyal medya etkileşimini eyleme çevirmek

Bir Silgi Bir Kalem'de toplanan bağışların değeri şimdilik 36 bin TL'nin biraz üzerinde. Proje öncelikle 10 bin, uzun dönemde ise 50 bin bağışçı kazanmayı hedefliyor. Projenin kurucu başkanlığında Groupon Şehir Fırsatı Genel Müdürü Onur Aydın var. Yani bu sosyal sorumluluk projesinin internet sektöründen çıktığını söylenebilir. Projenin gönüllü danışmanları da tanıtım için özel bir bütçe ayrılamadığı için internet üzerindeki tanıtımların etkili olmasını arzuluyor.

İnternet ekonomisinden ve sosyal medyanın gücünden bahsederken sanırım sadece niceliklere takılı kalmamak ve eyleme dönük adımlarla bu dile getirişleri sağlıklı bir noktaya taşımak gerekiyor. Webrazzi okuyucularının paylaşımları (katkıları) ve Türk internet şirketleri ile yeni nesil girişimcilik ekosistemimiz bu projenin hedeflerine ulaşmasını pekala sağlayabilir ve umarız bu ihtimal çok geçmeden gerçeklenir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.