Mobil patentte lider Nokia ve Samsung

Dev teknoloji şirketlerin mobil pazardaki rekabeti son yıllarda patentler etrafında dönmeye başladı diyebiliriz. Tasarım patentlerini işin içine kattığımızda bu rekabetin boyutu daha da büyüyor. Şimdiye kadar Google, Apple ve Samsung'un öne çıktığı bu alanda yeni bir rapor Nokia ve Samsung'un fikri haklar tarafında baskın olduğunu gösteriyor.

1995-2012 arasındaki ABD ve Avrupa patent ofislerine kayıtlı 7 milyon patenti değerlendiren Chetan Sharma, Nokia'nın ilk sırada yer aldığını ve Samsung'un 2. sırayı aldığını paylaşıyor. Diğer yandan 2011'de kayda geçen patentler sıralamasında Samsung ilk sırayı alırken Nokia 10. sırada yer alıyor.

Rapor Apple ve Google'ın ancak bazı kategorilerde ilk 10'a girebildiğini gösteriyor. Özellikle yeni nesil mobil işletim sistemleriyle hayatımızda olan bu ikili, mobil işletim sistemlerinin arkasındaki fikri haklar söz konusu olduğunda Samsung, Microsoft ve IBM'in üstünlüğünü kabul etmek durumunda kalıyor. Bekleyen patentler konusunda bu 3 şirket başı çekiyor.

Chetan Sharma, mobil cihazlar tarafında söz sahibi olan Nokia'yı takip eden Samsung'un mobil network mimarisinde lider olduğunu gösteriyor. Ancak ticari tarafta 2G, 3G ve LTE pazarında Samsung'un küçük bir pay sahibi olduğu ve Ericsson, Alcatel-Lucent gibi eski oyuncularla CDMA'i icat eden Qualcomm'un güçlü olduğu belirtiliyor.

Cihaz tarafında Motorola'nın 5. sırada yer alması Google'ın yaptığı satın almaya sebep olarak gösterilebilir ama patent sayısının çokluğu değerleme sırasında daha önemli görünüyor. Asıl değer eldeki patent portfolyosunun kalitesi, etki alanı ve mevcut teknolojilerle uyumuna biçiliyor.

2003'ten bu yana ABD'nin mobil patent yarışında Avrupa'nın önüne geçtiğini, mobil operator tarafında AT&T'nin ilk sırada, Japon NTT Docomo'nun 2. sırada yer aldığını gösteren raporu şuradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.