İçerik kalabalığı sorun yaratsa da en önemlisi yine o

İçerik kalabalığı sorun yaratsa da en önemlisi yine o

İnternet içerik üretimi anlamında geleneksel medyanın önüne geçiyor. Ancak bu hızlı ve dengesiz büyüme, odaklanma hızımızın önüne geçiyor. Peki bu bilgi akışı bu hızda devam ederse içerik önümüzdeki dönemde de kral olmaya devam edecek mi?

Online kullanıcıların odaklanma sorunları ve sosyal ağlar sayesinde herhangi bir olaya karşı yankılanan sesin bir parçası olabilmesi içerik tarafına sıkıntılar getiriyor. Medyanın yeni ve güçlü ayakları olan bloglar yükselirken içerikten kazanç sağlama kültürü günlük getirilerden uzun vaadeli hedeflere uzanıyor.

WatchMojo’nun kurucu ve CEO’su Ashkan Karbasfrooshan içeriğin geleceğini, geleceğin içerikte olduğunu söyleyerek açıklamaya çalışıyor. Karbasfrooshan, internetin altyapısal ve platform olarak yapılaştığını ve içeriği ciğerlerimize çekmeye başladığımızı söylüyor. Bugün daha çok reklamla desteklenen kullanıcının ürettiği içerikle karşı karşıya olduğumuzu paylaşan Karbasfrooshan içeriğin ticari tarafına da değinirken Seth Godin’e kulak veriyor.

Godin şairlerin şiir yazmak için (genelde) para almadığını ama şiir sanatının varlığını sürdürdüğünü, iyi içeriklerin ise gereken değeri göreceğini ifade ediyor. Online okuyucular artık yazılara çok fazla zaman ayırıyor ve Godin, kısalan içeriklerin daha az sorumluluk ve güç olmadığını daha aksine daha az abartılmış ve net olduğunu dile getiriyor.

Online video gösterimleri hakkında bazı bilgiler veriyor Karbasfrooshan;

  1. Gösterimlerin yüzde 25’i ilk 4 günde geliyor.
  2. Videoların sadece ilk 30 veya 60 saniyesi izleniyor.
  3. Ortalama bir video hayatı boyunca 500 izleyici çekiyor.

KarbasfrooshanKarmaşıklıktan uzaklaşmak gerektiğini, artık sadece iyi bir hikaye anlatıcı olmanın yetmediğini söylüyor.

Bugün özellikle online video içerikleri üretmek TV’nin profesyonel çekimleri yanında epey ucuz ve online içeriği akışı önüne set çekilemeyen bir sel gibi. Bu doğrultuda Fred Wilson’ın geleceğin medyasına dair şu 4 noktayı göz önünde bulunmamız gerektiğini aktarılıyor;

  1. En basit forma indirgeyin
  2. Ücretsiz sunun
  3. Herkesin erişim ve kullanımına açın
  4. İçeriğinizi izleyin ve paraya dönüştürün

Karbasfrooshan, kötü içeriğin bir tartıya konulabileceğini, iyi içeriğin tartılamayacağını söylüyor. Bu nedenle kısa vaadeli karlar yerine uzun vaadeli değer yaratmaya odaklanmak gerektiğini tembihliyor. Techcrunch’ın BusinessWeek ve Newsweek’in toplamından daha az kazanmasına rağmen daha iyi bir satış fiyatına ulaşmasını buna örnek gösteriyor.

Gazetelerin gücü tartışılırken, gazetecilerin etkisi ve popüleritesi artıyor. Geleneksel medyanın satın almalarla internet dünyasına diş geçirmeye çalışması teknoloji bloglarının çağının geçtiğine dair tartışmalar açsa da henüz yeni güçlü medya bacağının ne olacağı meçhul. Özellikle Twitter’la bireysel düzeye indirgenen içerik havuzunun ise kaliteli başvuru kaynağı olarak kullanılamayacağı ise şimdilik aşikar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.